В разгара на пандемията от коронавирус германските лекари можеха да

...
В разгара на пандемията от коронавирус германските лекари можеха да
Коментари Харесай

Българи и румънци най-рядко в ЕС отсъстват от работа по болест

В разгара на пандемията от ковид немските лекари можеха да издават болнични на пациенти по телефона. Тази специфична мярка за отбягване на ненужни контакти с заболели от COVID-19, която беше в действие в продължение на три години, изтече в края на март.

Сега чиновниците би трябвало да посещават лекарите по старомодния метод, с цел да вземат болничен лист, макар че пациентите към момента могат да получат подобен от своя персонален доктор и посредством видеообаждане. Очаква се този ход да помогне за понижаване на подправените болнични, написа " Дневник ".

Дали е правилно, че повече хора употребяват болничен, когато са налице великодушни схеми за подкрепяне по време на боледуване? Какви са разликите сред страните в Европа? " Евронюз " дава отговор на тези и други въпроси, свързани с използването на болнични в Европа.

В Европейския съюз Германия е преди всичко по разноски за болнични и компенсации за здравни грижи - отделяйки 11% от своя Брутният вътрешен продукт за отпуски по болест и публични медицински грижи. Следват Франция и Нидерландия (и двете с 10.2%) съгласно данни на статистическата работа на Европейски Съюз Евростат от 2021 година

Сред страните, които отделят минимум, са Естония (4.9 на сто), Литва (5 на сто), Полша, Унгария и Ирландия (всички по 5.5 на сто).

За България са посочени 5.3%.

Според данните за 2020 година Германия е страната, която харчи най-вече и за компенсации за отпуск по болест. Тя отделя 2.3% от своя Брутният вътрешен продукт за подкрепяне на заболели чиновници. Следват Нидерландия (2.1%), Швеция (1.7%), Испания (1.5%) и Люксембург (1.4%).

Най-малко отделят Гърция (0.2%), Ирландия и Румъния (и двете по 0.3%) и Естония (0.4%). България отделя 0.6%.

Класацията за 2020 година може да е била повлияна от пандемията от ковид, само че в случай че се прегледат данните за 2018 година, страните с най-високи разноски са съвсем същите, като се изключи Испания, която не е харчила толкоз доста преди няколко години.

Има ли значение какъв брой е великодушна системата?

Може да се допусна, че страните, които харчат повече за отпуск по болест, биха били тези, в които хората отсъстват повече от работа. Но действителността е по-различна.

В края на 2022 година страните с максимален дял заети лица, отсъстващи от работа, са били Франция (14.9%), Финландия (14.8%), Швеция (14.7%), Дания (13.6%), Естония (13.2%) и Нидерландия (12.4%).

Най-малко са отсъствали от работа в Румъния (2.5%), България (2.9%), Гърция (4.9%), Полша (5.8%) и Сърбия (5.9%).

Интересно е да се означи, че междинният % на отсъствия от работа в Европейски Съюз е доста по-висок при дамите (12.1%; в България - 4.3%), в сравнение с при мъжете (7.8%; в България - 1.7%). Проучване от 2018 година на учени от Норвежкия институт по публично здраве дефинира " стресовите фактори в работата и фамилията " като " най-значимото " пояснение за тази разлика сред половете.

Държавите, отчитащи най-вече отсъствия от работа, не съответстват с тези, които харчат най-вече за компенсации при болнични и за здравни грижи. Въпреки това те са измежду тези, където изискванията за заплатен отпуск са най-щедри, било то като размер или дълготрайност.

Европейските страни с най-щедри болнични

Има доста правила и условия, свързани с правото на заплатен отпуск. Например в някои страни това е алтернатива единствено за тези, които са създали задоволително вноски в своите социалноосигурителни органи през референтен интервал, предхождащ неработоспособността.

Според систематизирани от " Евронюз " данни оптималната дълготрайност на платения отпуск по болест в Европа е най-висока във Франция и Португалия (и двете по 36 месеца), а най-ниска в Литва (три месеца), Дания (пет месеца), Италия, Румъния, Австрия, Полша, Латвия, Естония (всички по шест месеца). За България са посочени 18 месеца.

Люксембург

Размер на компенсацията: Компаниите в Люксембург са задължени да изплащат на служащите в болничен цялостната им заплата за към три месеца - по-точно за 77 дни или до края на календарния месец, през който е настъпил 77-ият ден от неработоспособността.

Продължителност на компенсацията: Ако неработоспособността продължи след този интервал, здравноосигурителният орган дава удължение до 78 седмици (една и половина години).

Естония

Размер: 70 на 100 от референтната заплата от публичния здравноосигурителен фонд от втория ден на отпуска по болест.

Референтната заплата се дефинира въз основа на междинната заплата за последните шест месеца и обществените данъчни заплащания, направени през миналата календарна година.

Продължителност: До 182 поредни календарни дни заплатен отпуск по болест, най-много 240 дни на година.

Финландия

Размер: Работниците могат да изискат обезщетение при болест девет работни дни след началото на болестта. Работодателят нормално заплаща заплатите на служителя през този интервал на изчакване, а доста заплащат и цялостната заплата през първите един или два месеца.

След това Kela - социалноосигурителната институция на Финландия - поема надбавката въз основа на междинния годишен приход на служащия.

Продължителност: До 300 работни дни (около година).

Швеция

Размер: Приблизително 80 % от заплатата, само че може да бъде по-висок, в случай че има групов трудов контракт.

Продължителност: 364 дни, само че е допустимо удължение с заплатен отпуск и в размер на 75 % от прихода на служащия.

Въпреки това, в случай че въпросният човек е съществено болен, може да продължи да желае компенсации за болест, равняващи се на 80 % от заплатата му оттатък този предел.

Франция

Размер: В взаимозависимост от типа на болестта и професионалния статус компенсациите може да се разграничават. Но дневното обезщетение нормално е 50 % от референтната заплата на служащия.

Брутната референтна заплата обаче е лимитирана до 2885.61 евро на месец, което значи, че изплащаното на ден обезщетение не може да надвишава 47.43 евро дневно. Когато отпускът по болест надвиши три месеца, това на ден обезщетение може да бъде преразгледано и увеличено.

Продължителност: Ако здравословното положение на служащия го постанова, отпускът по болест може да продължи до три години.

Португалия

Размер: Колкото по-дълъг е отпускът по болест, толкоз по-добре се заплаща. Докато болничните под един месец се покриват в размер на 55 % от междинния приход на служащия, този % доближава до 70 на 100 за болест, продължаваща над три месеца, и 75 % за болнични над една година.

Продължителност: До 1095 дни (три години).

С други думи, Франция и Португалия са доста великодушни, когато става дума за продължителността на платения отпуск, а не за покриваната сума за всеки ден по болест.

Латвия

Размер: Първият ден от заболяването не се заплаща, само че работодателят би трябвало да заплати отпуск по болест от втория до 10-ия ден минимум в размер на 75 % от междинната дневна заплата на служащия.

От 11-ия ден на болестта Държавната организация за публично обезпечаване отпуска компенсации за болест в размер на 80 на 100 от междинния приход.

Продължителност: До 26 седмици (шест месеца).

Литва

Размер: Общественото обезпечаване на Литва поема сметката от третия ден на заболяването на 62 %. Обичайно работодателите допълват това, достигайки 100 от заплатата на служителя.

Продължителност: До 90 календарни дни в една календарна година.

Германия

Въпреки че води класацията във връзка с Брутният вътрешен продукт, обособен за компенсации за болест и опазване на здравето, Германия не е измежду най-щедрите, когато става въпрос за компенсации за заплатен отпуск по болест, а по-скоро е по средата по отношение на други страни от Европейски Съюз.

Размер: Пълна заплата за до шест седмици. След този интервал служащите получават обезщетение по болест от здравноосигурителното сдружение, което съставлява 70 % от постоянната им заплата.

Продължителност: До 78 седмици (една и половина години) за интервал от три години за едно и също заболяване.

Англия

Заплащането при болест в Обединеното кралство, шестата по величина стопанска система в света, може да звучи по-малко обилно спрямо компенсациите, предлагани от някои страни от Европейски Съюз.

Размер: Работниците в Обединеното кралство имат право на 109.40 паунда (123.91 евро) на седмица от четвъртия ден на болестта. Но някои може да получат повече, в случай че компанията има скица за обезщетение по болест.

Продължителност: до 28 седмици. След като това време изтече, тези, които са прекомерно заболели, с цел да се върнат на работа, може да аплайват за помощ за претовареност и поддръжка (ESA), която дава сред 74.35 и 113.35 паунда на седмица.

Основава ли се щедростта на благосъстоянието?

Само някои от изброените страни са над междинното равнище в показателя на Европейски Съюз за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Въпреки това множеството от тях са измежду първите 30 най-щастливи народи в Световния отчет за щастието, който акцентира, че хората са по-доволни от живота си в страни, където има качествени институции и великодушна обществена страна.

Европейските страни оферират едни от най-щедрите пакети за отпуск по болест в света. И даже страните с най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европейски Съюз като България, Словакия и Гърция оферират по-добри компенсации за обществена отбрана от някои от най-богатите страни в света като Съединените щати, където нито един федерален закон не дава право на заплатен отпуск по фамилни или медицински аргументи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР