В разгара на ковид кризата - фалшивите новини, свързани с

...
В разгара на ковид кризата - фалшивите новини, свързани с
Коментари Харесай

Злоупотреби: Тролове използват снимки на лекари за фалшиви сюжети срещу ваксинацията

В разгара на коронавирус рецесията - подправените вести, свързани с имунизацията, набират скорост. Репортерите ни не престават да ревизират обстоятелствата в изявления, придобили известност в обществените мрежи.

Медицинска сестра с 30-годишен стаж напуща работа в символ на митинг против имунизацията. Това е следващият подправен сюжет в уеб страницата " Народна воля ". Сестра Галева отхвърля да взе участие в този геноцид и предизвестява, че никой не знае какво има в разтвора. Този път употребяваната фотография е на Теа Цировска - старши лаборант в клинична лаборатория в Пловдив.

" Не поставям ваксини и не умъртвявам хора. Притесних се, тъй като няма по какъв начин да докажеш, че ти не си сестра Галева за хората, които не те познават ", съобщи Теа Цировска - старши лаборант в Клинична лаборатория УМБЛ,,Свети Георги " - Пловдив.

Теа изпратила известие на фейсбук страницата на уеб страницата, че ще си потърси правата, само че била блокирана Открадната фотография е направена през 2008 година от пловдивски уебсайт, когато лаборантката е коментирала дефицита на медицински сестри в опазването на здравето.

Друга подправена вест, която за малко добива огромна известност - доктор Петър Неделчев предизвестява във фейсбук, че е получил позвъняване от здравното министерство, че в случай че не накара пациентите си да се имунизират ще му лишават лиценза.

Според БЛС сходни подправени вести в допълнение объркват обществото, което така и така е мощно разколебано. Показват го изследванията. 45 % от популацията публично е декларирало, че няма да се имунизира.

" Който желае да си откри вярната информация, той може да я откри, само че тя е надали е във фейсбук или други такива групи. Да се извърнат към човек, който е имунизиран и е добре, да се извърнат към доктор, на който те се доверяват. Алгоритмите на обществените мрежи имат потребност да бъдат захранвани с информация, която ще отключи страстта на хората. Те знаят, че има хора, които са склонни по-късно да стартират да споделят без да ревизират този човек съществува ли, това допустимо ли е ", сподели доктор Николай Брънзалов - заместник-председател на УС на БЛС.

Проверка на екипа ни откри, че фотографията на доктор Неделчев обикаля мрежата под друга идентичност. Откриваме я в Туитър, където се разгласяват научни материали по тематиката социална агитация. В различен уебсайт пък фотографията се употребява в справочник за изобразяване на портрети. Според специалисти зад сходни профили нормално стоят тролове.

" Много хора привикнаха, че е обикновено да се държиш като,,трол " или да получаваш пари за трол, което персонално аз считам, че е огромен проблем. Алгоритмите на обществените мрежи имат потребност да бъдат захранвани с информация, която ще отключи страстта на хората. Те знаят, че има хора, които са склонни по-късно да стартират да споделят без да ревизират този човек съществува ли, това допустимо ли е ", съобщи Георги Малчев, академични учител и специалист по цифров маркетинг.

При подозрения за меродавност от Българския лекарски съюз припомнят, че всеки доктор, който може да упражнява специалността медицина попада в електронен указател. Справка по име може да се направи онлайн на техния уебсайт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР