В Районен съд – Враца днес се проведе Ден на

...
В Районен съд – Враца днес се проведе Ден на
Коментари Харесай

Ученици влязоха в Районен съд – Враца в Деня на отворените врати

В Районен съд – Враца през днешния ден се организира Ден на отворените порти. Инициативата е обичайната за съда и постоянно се организира във връзка Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите – 16 април.
Тази година Денят на отворените порти е под наслова „ Открито за правосъдната власт “. Участие в самодейността на Районен съд – Враца взеха две групи възпитаници от врачанските учебни заведения СУ „ Козма Тричков “ и ПГ „ Димитраки Хаджитошин “. В съда техен преподавател бе арбитър доктор Вероника Бозова. За нея учениците от СУ „ Козма Тричков “ бяха подготвили изненада. В знак на признателност за дългогодишното им ползотворно парньорство, учениците връчиха на арбитър Бозова специфична грамота за „ Най-добър правист “, присъдена й от самите тях. Грамотата бе поднесена с цвете. В правосъдната палата те пристигнаха дружно с класния си началник Лала Банева. Втората група възпитаници бе от разнообразни класове от ПГ „ Димитраки Хаджитошин “, дружно с преподавателя Виолета Евденова.
Съдия Вероника Бозова срещна учениците с разделянето на управляващите в Република България, с българската конституция и главните закони, с които работят съдиите, с ролята на съда в обществото, с типовете каузи, които се преглеждат в съда, със страните в един правосъден развой и мястото им в правосъдната зала, както и отговори на многочислените въпроси. За учениците най-интересно бе да схванат какъв брой дълго би трябвало да учат, с цел да станат адвокати, мъчно ли е да си арбитър, има ли корупция в правосъдната система, дали съдиите получат закани за живота си. „ Юридическата работа е предопределение – или го носиш в себе си и си подготвен в името на всичко, което искаш да промениш, да упражняваш тази специалност, или би трябвало да се откажеш “ – сподели арбитър Бозова. В края на срещата учениците желаеха да „ влязат в ролята “ на съдии и прокурори, като облякоха техните тоги и си направиха фотоси за спомен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР