В района на Казан и Уляновск, бреговете на Волга бяха

...
В района на Казан и Уляновск, бреговете на Волга бяха
Коментари Харесай

Река Волга пресъхва заради топлата пролет в Русия

В региона на Казан и Уляновск, крайбрежията на Волга бяха оголени и стеснени със стотици метри, а равнището на водата в язовира Куйбишев е намаляло с три метра.

Това се случва макар обстоятелството, че зимата във водосборния басейн на Волга и притоците и беше много снежна.

В обществените мрежи това, което се случва, се назовава екологична злополука, а в локалната преса пишат за пагубно състояние с хвърлянето на хайвера на речните риби.

Какво е предизвикало пресушаването на реката и обстановката в действителност ли е толкоз пагубна?

Потребителите на обществените мрежи от Саратовска, Тверска, Самарска област, Астрахан и Уляновск, се оплакват от сериозно понижаване на водното равнище. Дискусията за пресъхването на Волга доближи своя връх по време на майските празници.

Татарстан, на територията на който се намира повече от половината от водохранилището в Куйбишев, реализира съглашение с федералния център за увеличение на равнището на водата в язовира с 2,6 м доникъде на юни.

Язовир Куйбишев е ситуиран в няколко региона на Поволжието: Татарстан, Чувашия, Уляновска и Самарска област. Това изкуствено " море " е главният регулатор на потока на Волга и неговия огромен приток Кама.

В началото на май пресъхването на Куйбишевското " море " доближи сериозен мащаб.

Съдейки по картините от обществените мрежи, някои от островите са се свързали с брега, а някои притоци в долните течения пресъхват съвсем до положение на дребни потоци, отбелязва " Уляновска истина ". В Заволжската част на Уляновск, плажът се е разширил до 200-300 метра, а крайбрежията на Волга покрай Казан са се оголили във вътрешността със стотици метри.

Защо не е помогнала снежната зима? Защото зимата в Русия беше снежна, само че мека и на никое място не се е следило заледяване на почвата. В резултат, при топенето на снеговете, прекомерно огромна част от водата е попила в почвата, вместо да замине като речен отток.

Предишното мощно понижаване на водата в реката беше през 2010 година, по време на историческото горещо и изсъхнало лято в Европейска Русия. По оценки на експерти, след пагубното понижаване на рибите тогава, им е трябвало 4-5 години, с цел да се възстановят в задоволителна степен като количество.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР