В района на Абу-Камал край Ефрат има нефт, но не

...
В района на Абу-Камал край Ефрат има нефт, но не
Коментари Харесай

„Триъгълник на дявола”: Надпреварата в Сирия е за контрол над границата с Ирак

В региона на Абу-Камал край Ефрат има петрол, само че освен това събитие влече натам американци, сирийци и кюрди. Не е по-маловажно, че това огромно населено място е значимо и поради контрола над сирийската граница, написа x-true.info. Има всички шансове да се прекъсне тази издаденост, през която от Ирак в Сирия постъпва иранска помощ и да се направи иранската фантазия за шиитски полумесец до Средиземно море по-малко настояща, настояват американски специалисти.

Както отбелязва израелският вестник Arutz Shevа, стратегическо значение в този момент има контролът над „ триъгълника на дявола” – територията сред селищата Ресафа (близо до Рака) и граничните Ат-Танф и Абу-Камал. Всяко от тях е значим стратегически кръстопът.

Овладяването на основното Ресафа (бившия римски Сергиополис) през юни 2017 година отвори на сирийците път към Дейр ез-Зор, а Ат-Танф и Абу-Камал са значими преходи на границата с Ирак.

„ Ако Иран и неговите протежета управляват тези три сирийски града, Иран ще реализира стратегическата си цел да сътвори сухопътен кулоар от Иран през Ирак, Сирия и Ливан към Средиземно море” – сочи израелското издание.

Сега следените от американците Сирийски демократични сили управляват огромна част от източните граници на страната, отрязвайки от Ирак следените от Башар Асад региони.

В Ирак на власт е шиитско управление, лоялно към Иран и съдружник на формален Дамаск. Освен това в страната работят проирански шиитски доброволчески отряди. Именно те си пробиват път към Абу-Камал от иракска страна. От града и намиращите се през границата в иракски Ал-Кайма предни отряди на иракските шиити ги разделят по-малко от 15 км.

Ако армията на Башар Асад дойде първа до Абу-Камал, ще се сътвори директен сухопътен мост от Иран за Сирия, по който могат да минават оръжие и военни.

Другият значим пункт за излизане към Иран в региона на град Ат-Танф на шосето Багдад – Дамаск към този момент е следен от проамерикански формирования, а край него се намира военна база на Съединени американски щати.

През юли сирийската войска излезе на иракската граница в пустинята северно от Ат-Танф, обаче още тогава специалисти предизвестиха, че триумфът условен. В тази околност липсват автомобилни пътища, което доста затруднява транспортните връзки с Багдад.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР