В ранните часове на 17 юни 1913 г. българската армия

...
В ранните часове на 17 юни 1913 г. българската армия
Коментари Харесай

17 юни 1913 г. Междусъюзническата война

В ранните часове на 17 юни 1913 година българската войска вероломно атакува някогашните си съдружници - Сърбия и Гърция.

След подписването на 17 май 1913 година на Лондонския кротичък контракт връзките в победилата коалиция се изострят.

Договорът поставя завършек на войната, само че не отстранява военната конюнктура на Балканите. Причината е зародилото напрежение сред главните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България съумява посредством дипломация да сътвори настоящ и сполучлив блок против Османската империя, то в месеците към подготовката на мирния контракт в Лондон София изпада в интернационална изолираност.

Според някои историци омаян от военните триумфи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 година армията ни да нападне досегашните съдружници Гърция и Сърбия.



Той е припрян да изчака арбитража на съветския цар. Последствията са плачевни за България.

Войната стартира в ранните зори на 17 юни 1913 година без предизвестие с несполучливи настъпателни дейности на българските 4-а и 2-а войска надлежно против сръбските и гръцките въоръжени сили.

На 19 юни гръцката войска настава и доближава долините на реките Струма и Струмешница. По този метод е заплашен тилът на 4-а войска и тя е принудена да се отдръпна. Неуспешни бойни дейности водят по своите посоки и останалите български обединявания.

На 29 юни минава в нахлуване турската войска и като преодолява слабата опозиция доближава до остарялата държавна граница. Настъплението на румънските войски стартира при започване на юли. Без да срещне никаква опозиция, 5-и румънски корпус овладява Добруджа, а Дунавската войска излиза на линията Петрохански проход-Саранци-Златица-Ловеч. Към средата на юли гръцките войски доближават до Горна Джумая.

При тази конюнктура българското командване организира контранастъпление сред 14 юли и 17 юли. Така се заплашва с обграждане главната формация на гръцката войска в Кресненското дефиле. Пред надвисналата заплаха Гърция се съгласява на неотложно помирение, което е подписано и влиза в действие от 13, 00 ч. на 18 юли.

Във Втората балканска война България изгубва към 33 000 убити и 60 000 ранени.

На 28 юли бил подписан Букурешкият кротичък контракт 1913, съгласно който България освен била лишена в забележителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, само че понесла и тежки финансови и други загуби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР