В рамките само на няколко дни, в края на март,

...
В рамките само на няколко дни, в края на март,
Коментари Харесай

Еколог на Борислав Сандов с 8 жалби срещу АМ „Струма“ само за месец

В рамките единствено на няколко дни, в края на март, някогашният основен консултант на Борислав Сандов - екологът Андрей Ковачев и негово Неправителствени организации, са завели 8 каузи във Върховният административен съд против завършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, оповестява ekonovini.bg.

И осемте тъжби са със сходно наличие и претекстове.

Този метод на завеждане на каузи е остарял способ на зелените, когато желаят да забавят или провалят някой капиталов план. Подават няколко тъжби с минимални разлики и даже не заплащат наложителната държавна такса, която за подобен тип каузи е единствено 10 лв..

Тази тактика има две цели – или делото да бъде разпределен при техен доближен арбитър, или при подобен, който е взел участие в техните образования по европейски стратегии.

Еколозите от обединението „ За да остане природа в България “ са водили над 1100 каузи против планове - държавни, общински и частни. Сред тях са метрото в София, 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй, завода за отпадък в Столицата, тунелите под Шипка и Петрохан, автомагистралите Струма и Хемус. Дела са водили и против туристически обекти - ски зоните в Пирин, Рила и Витоша, голф стадиони. Дори и против създаване на язовири и пречиствателни станции.

Според формалната статистика, през последните 14 години в Кресненското дефиле при произшествия са починали 71 индивида, а тежко ранените са 386.

Отсечката се е трансформирала в най-смъртоносната освен в България, ами в целия Европейски съюз. Преди години даже самият жалбоподател Ковачев, дружно с починалия планинар Боян Петров, бяха блъснати от румънски автомобил в дефилето и пострадаха тежко.

Отсечката с изключение на, че е най-смъртоносната, тя е и една от най-натоварените в България, като от там минава най-големият размер трафик в направление Север-Юг. През лятото се образуват големи колони от коли, които пушат и замърсяват в пъти повече дефилето, в сравнение с, в случай че от там минава едно платно на автомагистрала.

Освен това тя е минала всички български и европейския процедури, които подсигуряват за нейната природосъобразност – екологична оценка, ограничения за запазване на зоните от Натура, признати от Националния съвет по биологично многообразие и Европейската комисия, както и мнения на Бернската спогодба, която неведнъж отхвърля да образуват дело по случая, макар големия напън на зелените, тъй като не открива нарушавания. 

Въпреки всичко това, по безусловно неразбираеми аргументи, зелените не престават да апелират за следващ път плана. В екологичните среди се приказва, че причина за това е лобито на швейцарска строителна компания, която има техника за копаене на тунели, каквато в България няма.

Участъкът от автомагистралата сред София и Кулата трябваше да е напълно подготвен до 2004г. за Олимпийските игри в Атина. След съвсем 20 години, 16 от които България е член на Европейския съюз, тя към момента не може да бъде приключена. Това е казус в границите на Европейски Съюз.

Автомагистрала Струма с изключение на, че е извънредно значима за района и България, е от общоевропейско значение – свързва две столици на страни от Европейски Съюз, Атина и София, част е от извънредно значимия общоевропейски транспортен кулоар номер 4, който свързва Германия, през Балканския полуостров, с пристанищния град Солун и Егейско море. Тя свързва и река Дунав, посредством пристанището във Видин, с Бяло море.

Поради лобистките ползи обаче, всичките дивиденти, които България би имала от довършването на тези 15 километра, се губят, а в дефилето не престават да умират хора.   

Злоупотребата на зелените с правата, дадени им от българското законодателство, има жестока цена. България губи пари, туристи, само че най-много губи младежи, които можеха да са живи, в случай че тези пусти 15 километра бяха приключени още преди доста години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР