В рамките на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на 21

...
В рамките на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на 21
Коментари Харесай

МВнР: България е против присъединяването на ЕС към ``Истанбулската конвенция``

В рамките на съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ на 21 февруари 2023 година, Съветът взе решение с квалифицирано болшинство да изиска утвърждението на Европейския парламент по двата плана на Решения на Съвета за присъединение, от името на Европейски Съюз, към Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (т.нар. „ Истанбулска спогодба “), оповестяват от Министерството на външните работи.

България е мощно ангажирана в битката с домашното принуждение и насилието против дами. Българското държавно управление и гражданското общество интензивно работят за предотвратяването на сходни форми на принуждение и за даването на отбрана и поддръжка на жертвите от него, прибавиха от ведомството.

През 2018 година Конституционният съд на Република България одобри решение, в което се показва, че „ Истанбулската спогодба “ застъпва правни концепции, свързани с понятието „ пол “ ( “gender”), които са несъвместими с съществени правила на Конституцията на Република България. В сходство с горепосоченото решение, България не поддържа двата плана на Решения на Съвета за присъединение, от името на Европейски Съюз, към „ Истанбулската спогодба “, с които Съветът желае утвърждение от Европейския парламент, подчертаха от Министерство на външните работи.

Решението за окончателното присъединение на Европейски Съюз към „ Истанбулската спогодба “ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано болшинство. Гласуването най-вероятно ще се състои през м. юни 2023 година, след приемане на утвърждението от страна на Европейския парламент, допълниха от институцията.

На 15 февруари 2023 година пленарната сесия на Европейския парламент одобри резолюция, с която прикани Съвета да обезпечи бързо и цялостно присъединение към „ Истанбулската спогодба “ без по-нататъшно закъснение.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР