В рамките на визитата в Австрия вицепремиерът по обществен ред

...
В рамките на визитата в Австрия вицепремиерът по обществен ред
Коментари Харесай

Демерджиев към австрийския си колега: Шенген има нужда от България

В рамките на визитата в Австрия вицепремиерът по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев организира среща с сътрудника си Герхард Карнер, федерален министър на вътрешните работи на Република Австрия. Акцент в диалозите бе подложен върху скорошното позитивно решение на въпроса с участието на България в Шенген.

Министър Демерджиев изрази удовлетворение от интензивните контакти сред двете страни през последните месеци и удостовери готовността на страната ни за непрекъснат и открит разговор и взаимни дейности за подсилване на доверието.

„ Ефективното противопоставяне на незаконната миграция и усилване на доверието в Шенгенското пространство са наша обща цел. Шенген има потребност от България ", съобщи той, представен от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Демерджиев акцентира, че България продължава да извършва всички задължения като външна граница на Европейски Съюз и в допълнение ускорява приноса си в общите старания за понижаване на незаконната миграция и вторичните придвижвания.

Вътрешните министри направиха обзор на осъществяването на Плана за деяние сред Австрия и България и регистрираха, че той към този момент дава съответни резултати. В този подтекст министър Демерджиев срещна австрийския си сътрудник със стартиралия през месец март пилотен план с Европейската комисия, надграждащ двустранния проект - за бързи процедури по леговище и връщане на българо-турската граница. Припомни, че с Европол страната ни работи по основаването на целева оперативна група с оглед постигането на още по-ефективен продан на информация и съгласуваност на взаимни интервенции против каналджийските мрежи и бърз отговор на заканите за сигурността.

Българският вътрешен министър изрази убеденост, че резултатите от общите начинания и дългогодишното ползотворно съдействие ще доведат и до присъединението ни към Шенген.

Министър Демерджиев уточни, че миграционната конюнктура остава динамична. През 2022 година миграционният напън към България бе четири пъти по-висок по отношение на 2021 година От началото на годината опитите за незаконно прекосяване на границите на вход са с близо 45% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Най-чувствителна на вход е българо-турската граница.

„ Работим интензивно с Турция на всички равнища, в разговор сме и със Сърбия. Ползваме потенциала на Фронтекс и Европол ", добави той.

Усилията на България за приемане на позитивно Решение от Съвета на Европейски Съюз по отношение на присъединението към Шенген, бяха тематика и на срещата на министър Демерджиев с Барбара Каудел-Йенсен, консултант по европейските въпроси на федералния канцлер.

Подчертани бяха поддържаните доста положителни и връзки сред България и Австрия както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейски Съюз. Заявена бе подготвеност за още по-активно и засилено съдействие по всички тематики от съвместен интерес.

По време на визитата в Австрия делегацията на Министерството на вътрешните работи взе присъединяване в конференция, отдадена на битката с трафика на хора, проведена от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Паралелно бе извършена и работна среща на висшите професионални ръководители на правоохранителните структури на двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР