В рамките на Съвета на министрите на Организацията за сигурност

...
В рамките на Съвета на министрите на Организацията за сигурност
Коментари Харесай

Светлан Стоев проведе двустранни срещи с колегите си от Гърция, Сърбия и Азербайджан

В рамките на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Стокхолм министърът на външните работи организира двустранни срещи с сътрудниците си от Гърция, Сърбия, Азербайджан, както и с ръководителя на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

С министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас двамата споделиха обща оценка за високото равнище на двустранните връзки сред България и Гърция. В подтекста на непрекъснатия поверителен разговор сред двете страни те разискаха настоящи въпроси на районната сигурност и непоклатимост, европейската вероятност на страните от Западните Балкани и други въпроси от съвместен интерес.

Подкрепата на България за европейската вероятност на страните от Западните Балкани също бе една от главните тематики на диалога сред министър Стоев и министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович. Обсъдени бяха някои детайли от процеса на предприсъединителните договаряния на Европейски Съюз със Сърбия. Министър Стоев уточни, че спазването на правата на българското национално малцинство е от предпочитано значение. Двамата се договориха за бъдещи стъпки в границите на двустранния политически разговор. Министър Селакович изрази признателност по отношение на решението на българската страна да признае сръбските документи за COVID-19 при влизане на територията на България.

Министър и министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Бахрямов оцениха високо дейния двустранен разговор в подтекста на идната през 2022 година 30-та годишнина от установяването на двустранните връзки. Потвърдена бе готовността за задълбочаване на съдействието в предпочитани браншове. По отношение на спора в Нагорни Карабах министър Стоев прикани за продължение на разговора с Азербайджан и Армения в границите на Минската група на ОССЕ.

Министър беседва и с ръководителя на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Седерфелт. Акценти в полемиката бяха извършените през актуалната година у нас задачи за наблюдаване на ПА на ОССЕ, както и плануваното за 2022 година домакинство на България на есенната сесия на асамблеята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР