В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на

...
В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на
Коментари Харесай

20% от всички птици за яйца у нас са заразени с птичи грип

В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на патогенна инфлуенца по птиците в страната. Едно огнище във Велико Търново, две в Пазарджик, едно в Хасково и три в Добрич. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

" Засегнати са 1,2 млн. птици, или това са 20% от всички яйценосни птици в страната ", разгласи Стратев, като акцентира, че обстановката ескалира.

Той прикани птицевъдите да оповестяват, в случай че имат подозрение за болести в техните ферми, с цел да може бързо да се реагират и да бъдат взети нужните ограничения, с цел да спре инфекциозният развой, като добави, че техните птици ще бъдат обезщетени.

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински сподели, че се надява до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани ограниченията, тъй че фермерите да могат да осъществят своите скотски артикули. " Идеята на тази заповед е на първо място да отстраняваме риска от разпространяване на болестта предвид на това, че те като личен състав са евентуален преносител на болестта, и до момента в който нямаме цялостна картина на страната, с цел да изследваме и да забележим къде има заплаха и къде няма, краткотрайно пазарите са лимитирани, заради обстоятелството да понижим скупчването на хора и да ограничим разпространяването на болестта ", добави той, представен от БГНЕС.

Ивайло Гълъбов, ръководител на Съюза на птицевъдите в България, изясни, че продуктите от птиците са безусловно безвредни - както месото, по този начин и яйцата: " От установените огнища артикули не са позволени до комерсиалната мрежа, тъй че потребителите могат да са спокойни, че ще не престават да употребяват качествени птичи артикули по магазините. "

Гълъбов разяснява, че казусът с разпространяването на високопатогенна инфлуенца по птиците стои отдавна. " Повече от 15 година чакаме напредък в науката, с цел да имаме съответния отговор, тъй като се оказа, че с ерадикация на засегнатите птици и с възстановяване на ограниченията за биосигурност не сме в положения освен в България, а в цяла Европа да се оправяме с това заболяване ", сподели той, като уточни, че от месец октомври след поискана дерогация във Франция започнаха да имунизират клъстерно огромни поголови от птици.

По думите му, резултатите, които получават от терен, са оптимистични и няма да е надалеч времето, когато поетапно всички страни, които считат, че това е единствената опция, ще последват образеца на Франция. Подобни ограничения се приготвят и в Нидерландия. А съгласно него България не е закъсняла също с съответни ограничения, като разгласи, че сега се обмисля по кое време, по какъв начин, с какви ваксини би могла да стартира една възможна имунизация, която би решила казуса с разпространяването на болестта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР