В рамките на инструментите и правомощията, с които разполага, служебното

...
В рамките на инструментите и правомощията, с които разполага, служебното
Коментари Харесай

Вицепремиерът Лазаров: Служебното правителство предприе адекватни мерки за подкрепа на хората с ниски доходи

В рамките на инструментите и пълномощията, с които разполага, служебното държавно управление предприе съответни ограничения за гарантиране на виталния стандарт на нискодоходните групи, отчитайки нивото на инфлацията и опциите на бюджета “.

Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на блиц надзор в Народното събрание.  

„ В условия на липса на бюджет за 2023 година и удължение на действието на бюджета за 2022 увеличихме линията на беднотия с 22% и взехме ограничения в поддръжка на българските жители “, акцентира той. Вицепремиерът изясни, че държавното управление е нараснало минималната заплата на 780 лева, което прави 20% растеж на годишна база и компенсира годишното повишаване на регистрирания от националната статистика показател на потребителските цени – 16,9%. 

Лазар Лазаров напомни, че всички 2 034 000 пенсионери са получили по 70 лева коледна добавка. Сред подхванатите от служебния кабинет ограничения в поддръжка на хората той уточни и увеличението на размера на обществените помощи и обсега на хората, които ще употребяват такава поддръжка от страната. Ръстът на минималната заплата ще докара до нарастване на месечното брутно заплащане на асистентите по механизма персонална помощ на 1110 лева при отработени 168 часа.

„ Повишен беше и броят на хората, които получават помощи за отопление. За първи път, откогато тази мярка стартира да се ползва през 2008 година, тя поддържа съвсем 10% от жителите на България. От 1 януари с 22% беше нараснала и финансовата поддръжка за към 670 000 хора с увреждания “, посочи вицепремиерът.

Той добави, че в региона на труда и обществената политика бяха утвърдени първите две стратегии с европейско финансиране за сегашния програмен интервал 2021-2027 година – Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Програмата за храни и главно материално подкрепяне. „ Тяхното осъществяване започва с ускорено движение. До момента са подписани контракти с 209 общини за даване на топъл обяд на 60 000 души “, добави министърът на труда и обществената политика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР