В рамките на инициатива на Министерството на земеделието и храните

...
В рамките на инициатива на Министерството на земеделието и храните
Коментари Харесай

Реформа в хранителния сектор: Обновяване на националните стандарти при храните

В рамките на самодейност на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, извършена среща акцентира незабавната нужда от възобновяване на националните стандарти за произвеждане на храни , които към този момент не дават отговор на настоящите условия. Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев изрази твърда позиция за поддръжка на процеса, като подчертава на смисъла на съобразяването с европейското и национално законодателство за възстановяване на качеството и сигурността на храните .

Срещата събра водещи фигури от бранша , в това число заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов, значими представители от дирекция „ Техническа хармонизация “ и Българския институт по стандартизация, както и представители на Българската организация по сигурност на храните и други заинтригувани страни. Основната цел бе разискване на настоящата обстановка и нужните стъпки за обновяването на стандартите в сходство с последните регулации и научни проучвания .

Заместник-министър Йоцев предложи създаването на въпросник за събиране на отзиви от заинтригуваните страни и браншови организации. Това ще улесни идентифицирането на спешността за преразглеждане, възобновяване или евентуалното отменяне на актуалните стандарти. Ирен Дабижева, шеф на Българския институт по стандартизация, акцентира одобрената процедура за периодически обзор на стандартите от механически комитети , което подсигурява тяхната новост и употреба.

Участниците в срещата единомислещо се съгласиха за смисъла на този развой освен за увеличение на доверието сред потребителите и производителите , само че и за основаването на по-конкурентна среда, която подтиква нововъведенията и подсигурява високо качество на питателните артикули . Преразглеждането и обновяването на стандартите съставлява значима стъпка към постигането на тези цели, осигурявайки, че българският хранителен бранш остава в крайник с най-новите разработки и условия на европейско и международно равнище.

България акцентира своя ангажимент към възстановяване на качеството, сигурността и конкурентоспособността на своите хранителни артикули , поставяйки здравето и благополучието на потребителите преди всичко.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР