В рамките на европейска кампания за борба срещу употребата на

...
В рамките на европейска кампания за борба срещу употребата на
Коментари Харесай

За три месеца властите са открили над 100 финансови мулета в България

В рамките на европейска акция за битка против използването на хора за финансови " мулета " в България са били хванати 112 души и още 52 са открити като жертви на незаконна активност. Това се схваща от известие за резултатите на Европейската акция, отдадена на битката против финансовите " мулета " (European Money Mule Action – EMMA). Нейни сътрудници в България са Асоциацията на банките в България и правоохранителните органи. Данни за хванатите са по информация на ГДБОП и представени от асоциацията.

Финансово " муле " е човек, който взе участие в скица за прекачване на нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, като за тази активност получава комисиона. Целта е да се скрият следите на парите. Според статистика на Европол в 95% от случаите " финансовите мулета " се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства, добити от предишна киберпрестъпна активност. Често средствата са предопределени за финансиране на други престъпни действия и изпиране на пари.

Кампанията е проведена от Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол и координационния орган на Европейски Съюз за правосъдно съдействие – Евроджъст, а сътрудник е Европейската банкова федерация, на която и Асоциацията на банките в България е член.

 

В интервала септември-ноември оперативни действия са извършени на територията на 29 страни, измежду които и България. По информация от Европол са открити 1504 финансови " мулета ", както и 26 376 непозволени транзакции на обща стойност към 72.4 млн. евро, разпознати са повече от 24 500 жертви на закононарушения, предшестващи последващото разпореждане на парични средства към сметки на финансови " мулета " и са предотвратени вреди в размер на 36.1 млн. евро. Задържани са общо 168 души и са почнали 837 следствия.

Асоциацията показва, че акциите целят да подкрепят интернет потребителите да разграничат съмнителните и евентуално рискови разгласи, с които се набират " мулетата " с обещания за лесни облаги. На уеб страницата на асоциацията могат да се видят брошури, които дават препоръки по какъв начин потребителите да се пазят от замесване в сходни закононарушения. В тях се напомня и че прането на пари, в което всъщност вземат участие финансовите мулета, е закононарушение съгласно Наказателния кодекс.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР