В рамките на една година имахме възможност да проведем съвместни

...
В рамките на една година имахме възможност да проведем съвместни
Коментари Харесай

Цветанов: Румъния ни изпреварва в модернизацията на армията

В рамките на една година имахме опция да проведем взаимни изнесени съвещания в Русе и в Букурещ. Това даде опция за надграждане на парламентарното взаимоотношение сред двете страни, сподели ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов след среща с румънска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, съобщи кореспондент на Novini.bg

От януари 2019 година румънските ни сътрудници поемат председателството на Европейския съюз и за нас е извънредно значимо, че това, което успяхме да осъществяваме през българското председателство, продължава през австрийското председателство, а ще продължи и през румънското председателство – тематиката за Западните Балкани, съобщи Цветанов.

Дадохме оценка и за несправедливостта, която има сега за неприемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, тъй като и двете страни са покрили критериите за влизане. Стигнахме до извод, че би трябвало да се поддържаме взаимно в начинания, тъй като дружно двете страни са по-силни, в сравнение с поотделно, уточни ръководителят на вътрешната комисия.

Румъния към този момент извършва своя ангажимент към НАТО с 2% от Брутният вътрешен продукт и изпреварва България в извършване на уговорките си за рационализация на румънската войска, добави той.

Институционалното взаимоотношение сред българския и румънския парламент на тематика "Сигурност " към този момент е надградено в същинско другарство сред членовете на двете комисии. Това демонстрира, че ползите на сигурността в района са доста по-важни от политическите прострастия, уточни още Цветан Цветанов.

Нашите взаимоотношения на другарство и положително съдействие са един същински образец за страните от района и от Европейския съюз. Румъния и България осъщестявват голям брой взаимни планове в региона на защитата и сигурността, съобщи Дорел Къпрар.

И двете страни желаем да се присъединим към Шенген, тъй като изпълнихме и продължаваме да изпълняваме отговорностите си към Европейския съюз. Убеден съм, че другарските връзки сред румънските и българските парламентаристи са извънредно значими за двете страни. За да се развиват и двете страни, плановете, които двете комисии осъществят, ще бъдат доведени до сполучлив край. Проблемите ни са сходни, заканите са сходни и в случай че издигнем обединен глас пред мощните в Европейския съюз, бихме могли да реализираме доста повече. Комисиите по вътрешен ред и сигурност вървим по една права линия, с цел да реализираме задачите, които сме си сложили, сподели още Къпрар.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР