В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет

...
В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Служебният кабинет е осигури; над 14 млрд. лв. европейски средства

В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет бяха обезпечени европейски средства в размер на над 14 милиарда лв. по 7 публично утвърдени стратегии. Този запас ще се влее в българската стопанска система в идните 6 години през новия програмен интервал и ще помогне за увеличение на благосъстоянието на страната ни. Това съобщи заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет. С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лв. до 2027 година България ще разполага с повече от 16 милиарда лв. по линия на европейските фондове.

Пеканов бе безапелационен, че този запас е извънредно значим, защото от една страна ще спомага българската стопанска система да наваксва и да се сближава все по-ясно с европейската, като да вземем за пример подкрепя внедряването на нововъведения в дребните и междинните предприятия, както и построяването на основна инфраструктура. „ В същото време ще адресира значими пред България проблеми като предварителната защита и ръководството на редица опасности - наводнения, свлачища, пожари “, уточни Атанас Пеканов.

Значителни европейски средства са избрани за развиване на човешкия капитал. „ Тук е най-големият ни капацитет и би трябвало да влагаме повече в него – в обезпечаването на работа, на обучение, на отбрана за най-уязвимите, за най-нуждаещите се, за децата, за отдалечените райони “, подчертава вицепремиерът.

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев акцентира, че служебният кабинет е ускорил утвърждението на европейските средства, а Планът за възобновяване и резистентност работи и дава глътка въздух за дребните и междинните предприятия. „ През Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) към този момент са отворени 2 процедури по ПВУ. По първата - за Технологична рационализация, кандидатстването завърши с подадени над 2500 планови оферти за близо 1 милиарда лв. “, сподели Пулев и добави, че втората процедура - за ИКТ решения и киберсигурност, започва при започване на тази седмица, като към този момент има подадени над 800 плана единствено за 4-5 дни. „ Общо 4 процедури за 600 млн. лева ще бъдат отворени за бизнеса по Плана през МИР до края на годината “, посочи министърът.

Пулев уточни още, че по структурните фондове за рекордно малко време е утвърдена новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 с бюджет от 3 милиарда лева „ Тя беше подадена през втората седмица на август и получи утвърждение на 3 октомври “, изясни министърът. По отношение на другата стратегия - за научни проучвания за 2,15 милиарда лева, той увери, че ще бъде подадена скоро към Европейска комисия и с нея общо 5 милиарда лева потеглят към родните научни центрове в помощ на българския бизнес единствено по линия на Министерството на нововъведенията.

„ МИР в този мандат направи това, което 4 години и 5 държавни управления не можаха - създаде наредбата за Стартъп-визата. Така задгранични жители отвън Европейски Съюз ще могат да основават високотехнологични компании у нас и да основават работни места “, акцентира Пулев.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова обърна особено внимание на предпочитаните ограничения, свързани с предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, засушаване, както и изменение на климата. Близо 450 млн. лева са заделени в Зелената стратегия на България, от които над 92 млн. лева ще бъдат ориентирани към дейности, гарантиращи висока степен на предварителната защита от наводнения. Насърчава се осъществяването на екологосъобразни ограничения, разпознати в Плановете за ръководство на речните басейни за регионите със забележителен евентуален риск от наводнения, както и действия, свързани с разширение на Системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията.

„ Общият размер на утвърдените от Европейска комисия средства, които ще влязат в образованието по Програма „ Образование “ (2021-2027 г.), е близо 2 милиарда лева, което е два пъти повече спрямо предходния програмен интервал “, посочи заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова. Тя посочи, че посредством плануваните действия ще бъдат подкрепени над 760 хиляди деца и възпитаници. „ Изпълнителна организация „ Програма за обучение “ е стартирала авансово осъществяването по първите две интервенции от програмата. Над 220 милиона лв. ще бъдат ориентирани за личностно развиване в учебното обучение. Надяваме се по този метод да понижим каузи на прибързано напусналите възпитаници “, сподели още заместник-министърът на образованието и науката. По думите ѝ всички действия по Програма „ Образование “, както и в допълнение заложените, ще обзет над 1 млн. български жители. „ Програмата е структурирана в три целта, като плануваните ограничения в поддръжка на образованието обгръщат всички стадии – от детската градина до докторската степен във висшите учебни заведения “, акцентира още Надя Младенова.

Заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова разгласи, че с осъществяването на ограниченията по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027 г.) ще бъдат подкрепени над 740 000 души, което значи, че всеки седми българин ще бъде включен в разнообразни ограничения по програмата. Тя е с общ бюджет от над 3,8 милиарда лева и е ориентирана към развиване на работната мощ и обезпечаване на по-добри благоприятни условия за обществено включване на уязвимите групи.

По Програмата за храни (2021-2027 г.) се планува всяка година да се раздават по 350 000 пакети с храни и хигиенични материали, както и да бъде предоставян топъл обяд на над 50 000 нуждаещи се. „ Програмата включва и две нови посоки за поддръжка на фамилии (с деца) с ниски приходи посредством даване на най-необходимите бебешки артикули за над 10 000 новородени и ваучери за детска кухня за 10 000 деца “, сподели още заместник-министър Ефремова.

Новата стратегия „ Транспортна съгласуваност “ за интервала 2021-2027 година ще разполага с бюджет от 3,16 милиарда лв., като с националното съфинансиране сумата доближава 3,7 милиарда лв.. „ Фокусът е с този запас да бъдат довършени планове, стартирани в предходни години “, заяви ръководителят на Управляващия орган на програмата Мартин Георгиев. С парите от Европа в региона на жп строителството ще се построи жп връзката сред София и Република Сърбия и ще се приключи линията сред София и Пловдив в огромния жп план Елин Пелин-Костенец. В пътния бранш се планува завършването на автомагистрала „ Струма “ и тунелът под връх Шипка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР