В публикация, споделена стотици пъти във фейсбук, се твърди, че

...
В публикация, споделена стотици пъти във фейсбук, се твърди, че
Коментари Харесай

ФЕЙК за дебили: 100 български БТР-а са взривени в Украйна

В обява, споделена стотици пъти във фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от съветски дронове в Украйна. Според публикацията информацията идва от украинската национална телевизия. Там излиза наяве, че „ офанзивата “ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем, че БТР-ите са разказани като дронове, които „ с нищо не са помогнали на Украйна “.

С тематиката се заема БНР в постоянната си графа за инспекция на обстоятелства - фактчек.



" 100 БЪЛГАРСКИ БТР СА ВЗРИВЕНИ ОТ РУСКИ ДРОНОВЕ КАЗА УКРАЙНА!!

ТАЗИ СУТРИН Е СТАНАЛА АТАКАТА!

100-ТЕ БЪЛРГАРСКИ ДРОНОВЕ СА ВЗРИВЕНИ И НЕ ПОМОГНАХА С НИЩО НА УКРАЙНА!

ТОВА ПРЕДАДЕ УКРАИНСКАТА НАЦИНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ! ", написа в уеб страницата suprotiva.eu (без редакторска интервенция - б.р.).

Използваната фотография пък е с логото на в. " Сега ".

Ментето е поето и се популяризира експоненциално от уеб сайтове като " Съпротива ".
 

Според написаното, става въпрос за БТР-ите, които парламентарната комисия по защита в България одобри на 19 юли 2023 г. да бъдат предоставени на Украйна, а два дни по-късно решението бе подкрепено и от Народното събрание със 148 гласа “за ”, 52 “против ” и нито един “въздържал се ”.

ТВЪРДЕНИЕ: 100 български БТР-а са взривени от съветски дронове в Украйна
Предоставянето на бронираната техника, която не се употребява от Министерство на вътрешните работи, е било контрактувано при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България през предишния месец.

Едва на 4 август 2023 година Министерският съвет утвърди проект на Споразумение сред Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника. Това значи, че няма по какъв начин българските БТР-и да са били взривени в Украйна на 28 юли, тъй като те още не са били изпратени.

Вчера, 22 август, пък стана ясно, че тепърва би трябвало да бъде подписано съглашение сред Министерство на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна. Очаква се машините да бъдат предадени на Киев през есента - това стана ясно в рамките на визита на българския министър на защитата Тодор Тагарев в Украйна.

Проверка в уеб страницата на Украинската национална телевизия също демонстрира, че няма никаква информация за взривяването на 100 български БТР-а нито на 28 юли 2023 г, нито преди или по-късно. Подобна информация няма и в други украински медии.

Проверката ни демонстрира, че Въоръжените сили на Украйна също не оповестяват в формалния си канал в Телеграм, употребен от украински и непознати медии за информация за развиването на бойните дейности, за взривени български БТР-и.

Твърдението, че 100 български БТР-а са взривени от съветски дронове в Украйна на 28 юли, е НЕВЯРНО. Няма по какъв начин сходно нещо да се е случило с българските БТР-и, защото те към момента не са били изпратени на украинската страна.

Министерският съвет на България утвърди изпращането им едвам на 4 август. Вчера, 22 август, стана ясно, че машините още не са предадени на Киев заради липса на съглашение сред Министерство на вътрешните работи на България и МО на Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР