В психологията понятието дисморфия описва натрапчивото фокусиране върху дадено физическо

...
В психологията понятието дисморфия описва натрапчивото фокусиране върху дадено физическо
Коментари Харесай

Какво е парична дисморфия и защо може да бъде опасна за бюджета ни

В логиката на психиката понятието " дисморфия " разказва натрапчивото фокусиране върху обещано физическо несъвършенство, постоянно незабележимо за другите хора.

Засегнатите от дисморфично разстройство постоянно изпадат в положение на непрекъснато сравняване сред техния външен тип и този на близките.

Али Кац, юрист в областта на недвижими парцели и създател на Института за обмисляне на фамилното благосъстояние, открива аналогично събитие в света на финансовата логика на психиката. Тя разказва положение, при което възприемането на парите не дава отговор на действителността.

Нарича го " парична дисморфия ".

" Това е изкривена визия, която имаме за парите и която ни кара да вземаме неприятни решения ", изяснява Кац, представена от CNBC.

Една от постоянно срещаните форми, които юристът вижда измежду своите клиенти, е убеждението, че не са задоволително богати, с цел да създадат значими проекти за своите активи. Но това е неправилно и евентуално нездравословно мислене, споделя тя.

" Начинът, по който това се отразява на планирането на имуществото или вложението, е, че го вършим неверно. Мислим, че не сме задоволително богати, с цел да планираме покупка на парцели. Но това е погрешно. ", безапелационна е Кац.

По данни на Световния стопански конгрес към 62% от популацията на света живее с по-малко от 10 $ дневно, а 85% - с по-малко от 30 $.

За американците това не е по този начин. " Ние сме богати в относителен проект, без несъмнено, да вършим сравнението си с Джеф Безос или Илон Мъск ", споделя Кац.

С други думи, въпреки да не сте милиардер или даже да нямате живота на инфлуенсърите в обществените мрежи, евентуално имате активи под формата на спестявания в брой, капиталови сметки или скъпо имущество и по тази причина е значимо какво ще изберете да вършиме с тях.

Ето тук се появява въпросът за обмисляне на имуществото. В Америка той включва правене на наследство, инструкция за здравни грижи и пълномощни за финансови и здравни грижи. В наследството се показва по какъв начин желаете да бъдат разпределени активите ви при положение на гибел. Другите документи показват желанията ви за това по какъв начин ще се действа с грижите за здравето и финансите ви, в случай че станете неработоспособен.

" Щом навършите 18 години, ставате пълнолетно лице в очите на закона, по-специално за задачите на вземането на лични здравни грижи и финансови и правни решения ", изяснява Кац.

Като младеж може да не ви се коства, че имате имущество или че в миналото ще имате потребност от тези документи. Но в случай че не посочите какво желаете, страната може да стартира да взема решения вместо вас.

Финансовите специалисти откриват сходен метод на мислене измежду младежите, които считат, че вложението е нещо, непокътнато единствено за богатите.

Това е " отровен " метод на мислене за парите, изяснява пред CNBC Рамит Сети, милионер и звезда от шоуто на Netflix " Как да забогатеем ". Всъщност, това е изцяло неверно, споделя той. " Начинът, по който се забогатява, е посредством вложение. "

Сети знае, че може да е мъчно да заделите пари за цел, която е отдалечена с десетилетия, когато актуалният ви бюджет е претрупан. Ето за какво, предлага автоматизирани преводи от заплатата в спестовна сметка, тъй че парите да не са забележими за вас и да работят за вашето бъдеще.

" Можете да измененията цялата си социално-икономическа траектория за себе си и фамилията си, като започнете това просто нещо, а точно автоматизираното икономисване ", споделя той. " Това значи, че можете да започнете да живеете богато, без да се притеснявате за парите през идващите 20 години. "

Ключът към сметката на Сети е комплицираната рента, която разрешава на поредния вложител да трансформира даже доста скромни вноски в огромни суми пари за дълъг интервал от време. " Дори в случай че можете да инвестирате единствено 20 $ на месец - по този начин ще започнете ", споделя Сети.

Да кажем, че това е всичко, което в миналото сте вложили - 20 $ месечно сред 20 и 67-годишна възраст. През целия си живот като вложител ще сте заделили над 11 000 $, добавя CNBC.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР