В провокативна фотосесия с раница-противогаз популярни лица ни подканят да работим за

...
В провокативна фотосесия с
раница-противогаз популярни лица ни
подканят да работим за
Коментари Харесай

Звезди в битка с мръсния въздух

В провокативна фотосесия с раница-противогаз известни лица ни подканят да работим за смяна

Звезди се сплотиха в борба срещу мръсния въздух. В провокативна фотосесия най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова, журналистът Драгомир Симеонов, актьорите Ники Станоев и Силвия Петкова, певицата Дивна, водещата Ирина Тенчева и екс футболистът и победител в „ Сървайвър “ Ваня Джаферович ни подканят да вземем ограничения против наболелия проблем.

Акцията им е в поддръжка на Фейсбук страницата „ Подари въздух “. Тя събира и търси реализация за положителните хрумвания и примери, които биха помогнали да живеем в по-чиста среда. Страницата е основана от агенцията за маркетинг и комуникации и цели освен да предизвика полемика, само че и да дава решения. На нея се разгласяват и стават публично притежание новаторски проекти, които могат да допринесат за по-чист въздух. Всеки, който реши да помогне за реализацията им, може да го направи било то с доброволчески труд, или с финансиране.

Известните персони застанаха пред обектива на фотографа Пейо Пеев и на кадрите раздират мрачните картини на отровената и занемарена среда. От мръсната и потискаща реалност се показват филизи на здрави и зелени растения.

Звездите носят раница-противогаз, в чийто контейнер има алое вера, известно и със способността си да пречиства въздуха и да отделя бързо огромно количество кислород. Създадената от дизайнерите на Kloshar Bags ексцентрична чанта – знак на инициативата, участва във всички фотоси. Тя е мощна провокация към всички, които до момента не са си давали сметка какъв въздух дишат и доколко те самите са виновни за това. „ Надяваме се тази раница-противогаз да не се трансформира в наш ежедневен аксесоар по нужда “, казва Деница Петрова, част от екипа на агенцията и подстрекател на акцията.

Популярните лица също дават своите лични решения за по-чист въздух. „ Моят метод е поне аз да не го изцапвам. И в случай че се съберат доста персонални решения, става едно голямо общо “, уверен е Драгомир Симеонов.

Алекс Жекова се старае да извършва ежедневните си битови задания пешком. А през лятото в града се движи със скутер, велосипед или лонгборд. „ Това в действителност е много прелестно, налично и времеспестяващо “, споделя тя.

Ваня Джаферович също се причислява към стремежа да се употребяват по-малко автомобили и да се подтиква от държавата пазаруването на нови возила. „ Да се пуши по-малко. Да се приказва повече за тези проблеми “, добавя той.

София е измежду най-замърсените с фини прахови частици европейски градове, напомнят от Knowbox. През студените месеци тези равнища се повишават вследствие на отоплението с твърдо гориво, както и на незаконното изгаряне на боклуци. Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за здраве и околна среда HEAL желаеха през февруари от Европейския съюз „ решителни дейности “ срещу превръщащия се в камшик за континента проблем. Статистиката сочи, че мръсният въздух е сериозна опасност за здравето и води до преждевременната гибел на 6,5 млн. души годишно в международен мащаб. Това го прави по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети дружно.

Тези и други сходни мрачни статистики са станали причина за създаването на Facebook страницата #ПодариВъздух. „ Целта на акцията е да даде различни и изобретателни решения и по този метод да подтикнем хората да предприемат действия. Вярваме, че в случай че всеки от нас се ангажира с тази идея, можем да живеем в по-здрава среда “, безапелационна е още Деница Петрова. Тя прибавя, че е значимо да се дава естрада за дискутиране и предложения за излаз от казуса, както и воля за по-добър живот.

В платформата ще бъдат публикувани най-интересните фрагменти от фотосесията заедно с блиц изявленията на посланиците на самодейността. Създателите й припомнят, че на нея всеки може да даде своя принос за смяна.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР