В проучване, публикувано в авротитетния The Journal of Physiology, учени

...
В проучване, публикувано в авротитетния The Journal of Physiology, учени
Коментари Харесай

Учени от университета в Отава представят проучване за рисковете от дехидратацията над 60-годишна възраст

В изследване, оповестено в авротитетния The Journal of Physiology, учени от университета в канадската столица показват на пръв взор абсурден резултат. При хора над 60-65-годишна възраст дехидратацията при нараснала физическа интензивност не понижава загубата на топлота и не усилва телесната температура по този начин, както при 25-годишните. Тази реакция може да наподобява потребна за възрастните, само че единствено на пръв взор – ето обстоятелствата:

Забавени обезщетителни реакции

Проучването открива, че когато възрастните хора се движат интензивно или спортуват, телата им не компенсират изгубените течности посредством изпотяване и не са задоволително реактивни, с цел да предотвратят по-нататъшна дехидратация. Това води до съществено натоварване на сърцето, като физическият израз на това е периодичност на сърдечния темп.

Сред признаците за дехидратация са посочени още отмалялост, мускулна уязвимост и крампи, мрачно или рядко уриниране, сухота на кожата и устните, ниско кръвно налягане. С възрастта съставът на вода в човешкото тяло понижава доста от към 70 до 50 %. Според предишно изследване от 2015 година 37% от хората над 65 и повече години, признати в незабавни кабинети, имат признаци на дехидратация.

Неефективно контролиране на телесната температура при възрастните

Действието на този механизъм не е точно при по-възрастните хора. Неефективното контролиране на телесната температура покачва риска от топлинно безсилие, топлинен удар и сърдечни проблеми. Сред първите органи, които страдат при дехидратация, са бъбреците, което може да докара до остра бъбречна непълнота. Дехидратацията може да аргументи и електролитен дисбаланс на телесните течности, т.е. нарушено равновесие на електролитите, най-важни измежду които са натрий, калций, магнезий и калий. Това се отразява неподходящо върху хората от група 60+ и изключително върху тези, които страдат от разнообразни хронични болести.

По-топла среда, прекалено изпотяване

С годините понасяме по-трудно студа и избираме по-високи температури. Твърде топлата среда обаче може да докара до прекалено изпотяване, без в това време организмът да компенсира и без да осъзнава, че се дехидратира.

Препоръката на учените е възрастните хора да одобряват по-големи количества вода без значение дали усещат жадност.

Мнението на експертите:

„ Проучването хвърля нова светлина върху главните възрастови промени в нашата физиология “, споделя доктор Скот Кайзер, гериатър от Санта Моника, Калифорния. Според него е удивително по какъв начин „ към момента научаваме толкоз съществени неща за метода, по който телата ни се трансформират с възрастта “.

Настъплението на „ сребърното “ потомство

В международен мащаб „ сребърното потомство “, т.е. хората на 65+, са най-бързо увеличаващата се възрастова група . Според данни на Организация на обединените нации през 2050 година в нея ще попада всеки шести човек в света. Възрастните хора все по-осъзнато и целеустремено се стремят да останат здрави и дейни. Това важи както за персоналния, по този начин и за професионалния живот, който също се удължава. Поддържането на здравето и персоналното благоденствие, в това число и в преклонна възраст, се трансформира в един от водещите цели в развитите общества.

Новите правила на играта

Днес хората от група 60+ постоянно не престават да живеят с ритъма, на който са привикнали, и нямат чувството, че с възрастта във физиологията им стават промени, които изискват нов метод и внимание. Така е по-малко евентуално да бъдат внимателни и има риск да не извърнат внимание на другите признаци на дехидратация.

Вода и функционални питиета

По отношение на вярната хидратация лекари и диетолози поучават да се придържаме към чистата натурална вода. Допълнителна изгода от пиенето на доста вода, изключително в изискванията на актуалната световна пандемия, е нейният неоспорим резултат върху имунитета. Консумацията на задоволително течности по натурален метод пречиства тялото от бактерии и отрови.

Положителна роля имат и функционалните питиета. Интересът към тях и към функционалните храни и от страна както на производителите, по този начин и на потребителите пораства. Изследване от 2019 година на Innova, един от водещите анализатори на трендове в региона на храните и напитките, демонстрира, че съгласно 76% от потребителите на възраст сред 26 и 55 години в основата на здравословното остаряване стоят точно одобряваните храни и питиета. 56% от запитаните споделят, че са нараснали потреблението на функционални храни и питиета спрямо миналата година. За потребителите от всички възрасти е значимо да уточним, че е целесъобразно наред с водата да употребяват питиета, създадени на основата на натурална минерална вода и без добавена захар или изкуствени подсладители.

Идеята да „ слушаме “ тялото си е част от налагащата се наклонност за природосъобразен метод на живот. Когато стане въпрос за хидратация обаче, алармените системи на тялото, сигнализиращи за нужда от повече течности, не са задоволителни и на помощ идва познанието и осъзнатото създаване на привички у всеки от нас, без значение от възрастта.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР