- В програмата на Синя София успяхме детайлно да разгледаме

...
- В програмата на Синя София успяхме детайлно да разгледаме
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков: Програмата на Синя София се основава на много опит и е ориентирана към бъдещето

- В програмата на " Синя София " успяхме детайлно да разгледаме по-голямата част от софийските проблеми и да посочим решенията. Проведохме доста срещи с браншови организации, сдружения на жители, спортни клубове, читалищни настоятелства и професионално обсъждахме проблемите на градоустройството и проектирането, качеството на градската среда, строителството, спорта, потреблението на минералните извори, туризма. Това ни оказа помощ да уточним и политиките, които ще следваме. При срещите с жители чуваме неодобрение от презастрояването на южните региони, непоносимия звук, дефицит на зелени площи и места за паркиране, неподдържане на непорочност и всеобщото обезобразяване на постройките от графити и други

- За хората, които наблюдават акцията наподобява, че всички претенденти оферират нови детски градини, по-добри улици и тротоари и по-чист въздух, кое е особеното във Вашата стратегия и кое е това което съществено я отличава от останалите?

- Това е отговорът на всеобщото неодобрение на жителите и по тази причина претендентите са великодушни в обещанията. За страдание равнището на подготовка и експертните знания на множеството от моите съперници не са на равнище, те не познават града, " пипайки " разискват градските тематики и по тази причина отбягват да дискутират комплицираните проблеми на града и постоянно изпадат в популизъм. Освен това те не са и политици, а това е сериозен минус, изключително когато имаш рекламация да бъдеш кмет на столица.

Основната характерност на нашата стратегия е, че тя се опира на доста опит и е насочена към бъдещето. В предлаганите решения ние държим те да са реалистични и да е ясно какъв брой ще костват и кой ще заплати цената. Например ние настояваме такса боклук да се дефинира по количеството на генерирания боклук от семействата и компаниите и всеки да поеме своята част от решаването на казуса, а не както е в този момент посредством кръстосано субсидиране един да замърсява, а различен да му заплаща. Ние поддържаме концепцията за финансова децентрализация на регионите и по отношение на налозите да се ползва правилото " две трети на две директни ", т.е. по-голямата част от налозите, събрани в даден регион на столицата, да се влагат там, където са събрани. Противопоставяме се на зеления рекет, който избрани по-кресливи групи се пробват да постановат на общината, без да се преценяват с болшинството от жителите, изключително що се отнася до концепцията им Витоша да остане дълго време затворена за всеобщ достъп. Ще създадем всичко допустимо това да се промени - за нас Витоша е естествен парк, който би трябвало да бъде част от всекидневието на софиянци, а не резерват!

Снимка: " Синя София "

- Вас Ви издигна самодейност от жители, съгласно които Синя София е единствената дясна опция на тези избори. Кое Ви прави в действителност дясна опция и кое в предложенията на останалите кандидати определяте като не дясно?

- Не е дясно когато твърдиш, че капитализмът е в основата на проблемите на София и е причина за корупцията; че София би трябвало да е град на работническата класа, а не " на богатите туристи, които идват да пият бира ". Това са заявки на един от левите претенденти.

Не е дясно, когато не прилагаш праволинеен надзор на публичните поръчки и допускаш всички да заплащат за " ремонта на ремонта " ; да неглижираш ползите на бизнеса, който в доста огромна степен също преобразява града, и да го претоварваш с такса смет; да допускаш уравниловки, от което се възползват хора, които не заплащат налози и такса боклук или пък крадат парно в кооперациите. В това отношение програмата ни е ясна и дясна! И още нещо, десните хора в никакъв случай не не помнят християнското завещание на столицата, тъй като тук, в Сердика, е оповестен през 311 година едиктът за приемливост към християните от император Галерий и от него можем да черпим и основанията за нашето общо общуване.

Снимка: " Синя София "

- Според някои анализатори през последните години в София са се преселили доста хора от страната и тя към този момент нито е толкоз дясна, нито е толкоз носталгично настроена към остарелия градски жанр от преди 1944 година, това въздейства ли на решенията, които оферирате за развиването на града?

- Днес всеки четвърти-пети българин е столичанин, което значи, че София е смален модел на страната. Масовото пълноводие на хора в търсене на занаят и по-добра реализация внезапно промени нейния образ. Едни хора се приспособяват и възприемат духа на столицата, други не желаят или не могат. Така е в целия свят. Затова главно обвързване на градската администрация е да постанова безкомпромисно разпоредбите за държание в града, а посредством средата, която основава и облагородява, да възпитава жители. Това е и обвързване на учебното заведение и в най-голяма степен на фамилиите, които за жалост доста постоянно гледат единствено потребителски на града и рядко способстват за позитивното му развиване с потребни начинания. В последна сметка градът рано или късно стартира да наподобява на хората, които живеят в него и на управниците си!

- Мислите ли, че в избора за кмет и за общински съветници би трябвало да участва политическа мотивация и има ли място тук за идеологии?

- Убеден съм, че политическата мотивация е в основата на избора на всеки, тъй като общинските съветници, кметът на София и районните кметове са политици. Общинският съвет е най-важния политически орган на ръководство в столицата. " Синя София ", записана с номер 89 като локална коалиция КОД, БДФ, Демократично деяние показва дясна стратегия за ръководство на София. В листата ни за съветници 13 души са с докторски научни степени, в нея влизат някогашни министри и зам-министри, професори, доценти, шефове на учебни заведения, хора с висока експертиза в локалното самоуправление, известни спортисти. Софиянци имат богат избор и за преференциално гласоподаване!

Снимка: " Синя София "

Гласувайте за " Синя София " с номер 89 във всички бюлетини.

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Платена публикация
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР