В Профилирана хуманитарна гимназия Св.св. Кирил и Методий във Велико

...
В Профилирана хуманитарна гимназия Св.св. Кирил и Методий във Велико
Коментари Харесай

Възстановиха Клуба по етнология в Хуманитарната гимназия в Търново

В Профилирана филантропична гимназия „ Св.св. Кирил и Методий ” във Велико Търново е възобновен ученическия клуб по етнология. Ръководи се от Павлин Витанов, преподавател по история и цивилизация, и носи името на към този момент починалия доцент доктор Николай Колев, който преди години е водил подобен клуб в учебното заведение.

Клубът по етнология си слага за цел по-задълбочено проучване и разпространение на българското културно-историческо завещание, осъществяване на етноложки изследвания, интеркултурно обучение и образование посредством проучване културата и бита на българите и другите етноси, съставляващи през днешния ден българската нация.

Основните действия са свързани с отбелязване на национално значими и локални исторически дати и събития, разработване на мултимедийни планове, образуване на учебни изложения, исторически екскурзии, участия в исторически състезания, събиране на материали и образуване на идея за възобновяване и обогатяване на етнографската колекция на училището; основаване на партньорски връзки с Историческия факултет на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий ”, със студентския клуб „ Старопрестолни етнолози ” към Катедра „ Нова и най-нова история на България ” на Историческия факултет на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий ” и клуб „ Млад етнограф ” към  читалище „ Напредък-1870 “ гр. Лясковец за работа по взаимни планове и замяна на гостувания за опознаване на културно-историческото завещание на България.

В активността си клубът разчита на създаване на ползотворни връзки с Историческия факултет към Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий ”, Читалище „ Надежда-1869 ” гр. Велико Търново, Държавен списък гр. Велико Търново, РНБ „ П. Р. Славейков “ гр. Велико Търново и РИМ Велико Търново, както и с всички доброжелателни към концепцията и гимназията ни организации.

Целева група на клуба са учениците от Профилирана Хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ” гр. Велико Търново. Участници в клуба по Етнология „ Доц. доктор Николай Колев ” са възпитаници от VIII до XII клас на Профилирана Хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ” с емфатичен интерес към историческата просвета и непринудено предпочитание за публично ангажиране.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР