В проекта за Бюджет 2022 няма адекватни мерки срещу растящата

...
В проекта за Бюджет 2022 няма адекватни мерки срещу растящата
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Продуктовата инфлация расте главоломно, заложеният ръст в БВП няма да бъде достигнат

В плана за Бюджет 2022 няма съответни ограничения против растящата инфлация, а заложеният растеж на брутния вътрешен артикул е прекомерно повишен.

Около тази теза се сплотиха в " Денят стартира " икономистите Мика Зайкова и Георги Вулджев.

Според Зайкова заложения растеж на приходите няма да надскочи покачването на цените, тъй като продуктовата инфлация пораства стремглаво.

" Ако страната се управляваше като компания, отново щеше да има някакъв резултат, но се ръководи нещо като нищо. " - сподели Зайкова - " В тоя бюджет, там са поставили за всекиго по нещо – изключително в обществената сфера, но това " по нещо " не взема решение въпроса. И аз мисля като господин Стив Ханке, че растежът и достигането на Брутният вътрешен продукт от 143 милиарда просто няма да се случи, тъй като инфлацията пораства, има усложнения в доставките. Така наречените " вложения ", които там са планували, част от тях са от Плана за възобновяване, който още не е утвърден и тези пари я дойдат, я не до края на годината. "

В ефира на " Денят стартира " Георги Вулджев съобщи, че съгласно него не е преференциално сега да се тегли спомагателен заем, тъй като международната наклонност върви към повишаване на лихвите.

" Най-големият проблем е, че се залагат извънредно огромни финансови разноски – двойно повече, в сравнение с страната ни в миналото е харчила. Лихвите в този миг ще порастват и не би трябвало да се взима нов дълг. Ние не действително не изплащаме остарелия дълг, а го рефинансираме с по-скъп дълг. ", сподели Вулджев.

Двамата икономисти са безапелационни, че у нас би трябвало да се вкара диференцирано Данък добавена стойност от под 10% върху храните.

В " Денят стартира " Мика Зайкова и Георги Вулджев разясниха и опцията за въвеждане на 4-дневна работна седмица.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР