В проект на заповед министърът на образованието и науката Красимир

...
В проект на заповед министърът на образованието и науката Красимир
Коментари Харесай

Матурите по избор за 12-и клас – от 28 до 31 май

В план на заповед министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага датите, на които да се състоят държавните зрелостни изпити в 12-и клас по избор на зрелостниците, предава Българска телеграфна агенция.
В заповедта се предлага матурите по избор в 12-и клас от сесията май-юни на образователната 2019/2019 година да са от 28 до 31 май. На 28 май са планувани да се състоят държавните зрелостни изпити по избор - по "Биология и здравно обучение ", по "Физика и астрономия " и по "Философски цикъл ". И трите матури стартират в 8.00 часа.
На 29 май от 8.00 часа се предлага да са матурите по избор - по "Английски език ", "Испански език ", "Италиански език ", "Немски език ", "Руски език " и по "Френски език ".
На 30 май, още веднъж от 8.00 часа, са планувани да стартират държавните зрелостни изпити по избор - по "География и стопанска система " и по "Химия и запазване на околната среда ".
От 8.00 часа на 31 май се предлага да се състоят матурите по избор в 12-клас - по "Математика " и по "История и цивилизация ".
До 31 май 2019 година, в това число, изпитните работи от държавните зрелостни изпити по избор би трябвало да бъдат предадени от районните комисии за образуване на матурите за засекретяване и разсекретяване, се показва в плана на заповедта на министър Красимир Вълчев. Тя би трябвало да се връчи за осъществяване на началниците на районните ръководства по образованието. Те би трябвало да връчат копие от заповедта за осъществяване на шефовете на учебните заведения от съответния район, в който се реализира образование в 12-и клас.
Бележки, мнения и оферти по плана на заповедта могат да бъдат изпращани към дирекцията "Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН до 26 април, в това число.
Двата наложителни държавни зрелостни изпита в 12-и клас по традиция ще се състоят през май. Първият от тях е по български език и литература, и ще е на 21 май от 8.00 часа. Вторият наложителен държавен зрелостен изпит е по предмет по желание на зрелостниците и ще е на 23 май - още веднъж от 8.00 часа.
За първи път през тази година националното външно оценяване в седми клас няма да е на същите дати през май, на които ще се състоят матурите в 12-и клас. Изпитите в седми клас през тази година ще са през юни. На 17 юни ще е националното външно оценяване по български език и литература в седми клас, а на 19 юни - по математика. На 21 юни ще е националното външно оценяване по непознат език в седми клас, само че то е по избор на учениците.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР