В продължение на век и половина настъпление срещу Поднебесната империя,

...
В продължение на век и половина настъпление срещу Поднебесната империя,
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Куба може да стане “непотопяемия самолетоносач” на Китай

В продължение на век и половина нахлуване против Поднебесната империя, западните сили се пробваха да основат свои плацдарми на нейните земи. Най-често това са имоти земя на брега или крайбрежните острови. Португалците, последвани от холандците и испанците, завзеха земята на остров Формоза, в този момент прочут като Тайван. След Първата опиумна война британците откъснаха остров Хонконг. След провалянето на династията Цин във Втората опиумна война, западните сили се надпреварват да основават селища, концесии и „ отворени пристанища “ по крайбрежието - Ксиамен, Гуанджоу, Шанхай, Циндао, Порт Артур... Късно пристигнали в секцията къс, американците не са основали свои лични анклави. Но през 1898 година испанците бяха заменени като господари на Филипините, цялостен архипелаг покрай Китай.

Познавайки унижението на Пърл Харбър на Хавайските острови, американците взеха решение да реалокират първата линия на защита / офанзива още по-далеч от своите крайбрежия. Апетитът към островите се демонстрира в края на Втората международна война в окупацията на японските владения в Микронезия и архипелага Рюкю (Окинава), както и в основаването на следен режим в Тайван. Те станаха " непотопяеми самолетоносачи ", с цел да се опълчват на Съветска Русия и Червен Китай. Окупацията на Окинава публично завърши едвам през 1972 година, 20 години след останалата част от Япония. Островът обаче остава де факто голяма американска военна база с подготвителни полигони, казарми на морската пехота, пристанище за самолетоносачи и атомни подводници, базата на военновъздушните сили “Каден ”, която даже може да приема галактически совалки.

Същата орис очакваше и Тайван, където американците всъщност замениха японските окупатори, които управляваха острова от 1895 до 1945 година След като попречиха на комунистическите десантни елементи да прочистят Тайван от останките на войските на “Гоминдана ”, избягали там през 1949 година, американците в действителност фиксираха отделянето му от КНР. Неслучайно изготвиха Договора от Сан Франциско от 1951 година по този начин, че Япония загуби правата върху острова, само че и Китай не ги закупи. Вашингтон не призна КНР, само че поддържа дипломатически връзки с Република Китай (Тайван). През 1954 година на фона на внезапното утежняване на военната конюнктура в Тайванския пролив е подписан Китайско-американският контракт за взаимна защита. Присъствието на въоръжените сили на Съединени американски щати и помощта за подсилване на военните качества нарастват до 1979 година Тогава Вашингтон мина от тактика за въздържане на Китай към тактика за последователно включване на Китай в свободния свят.

Тайванските управляващи бяха предадени. Правителството на КНР беше прието за единствената законна власт и всестранното съдействие с Пекин стартира в борба със Съюз на съветските социалистически републики. Всички съглашения с Тайпе бяха нарушени, само че беше признат законът за връзките с Тайван, с цел да размени контракта за сигурност, който на много двузначен език дефинира нови отговорности за сигурност. Американците бяха " оставени да останат ". Пекин си затваряше очите за доставките на американски оръжия. Статуквото обаче беше разрушено през 2018 година, когато администрацията на Доналд Тръмп влезе в Студена война против Китай.

Рязкото усилване на политическата поддръжка за сепаратистката администрация на Тайван се трансформира в мощен лост за въздействие върху Пекин. Той доближи своя връх през август 2022 година, когато Нанси Пелоси, третият човек в йерархията на Вашингтон, дойде в Тайпе. В целия свят и даже в самия Китай чакаха предпазен удар по прилика със специфичната военна интервенция на Русия. Отговорът на Пекин обаче не е даден в традицията на западната цивилизация, а съгласно предписанията на Сун Дзъ, създателят на " Изкуството на войната ". Главнокомандващият Си Цзинпин дейно наложи обсада на Тайван, като разгласи шестдневно обучение с бойна пукотевица на Военновъздушни сили и Военноморски сили към острова. На популацията и бизнес средите бяха показани вероятните последствия от оповестяването на независимостта. Чудно ли е, че в края на същата година на общинските избори едвам 20% от гласоподавателите са подкрепили ръководещите? Подобно волеизявление може да се чака и на президентските избори при започване на 2024 година Американците надали ще се успокоят с разиграването на картата на Тайван, даже в случай че сепаратистите изоставен властта. Но китайците също могат да слагат непредвидени карти на масата.

Една от тях може да бъде симетричното основаване на болна точка за американците - в Куба. Наскоро Вашингтон реагира с необикновена заостреност на непроверените известия на “Уолстрийт Джърнъл ” за придобиването от Пекин на център за електронно разузнаване там. Подобно руско оборудване работи дейно от 1967 до 2001 година Отречени както от китайците, по този начин и от кубинците, отчетите насочиха вниманието към вероятността за китайска цитадела на 160 км от Флорида. В началния стадий може да наподобява като станция за електронно разузнаване. След това към тях ще се причислят и други формирования - към този момент е получена информация за проекти за разполагане на образователна бригада. В бъдеще може да се образува цялостен комплекс от уреди за разузнаване, както и за базиране на океанския флот и стратегическата авиация. Военният аспект на кубинската тактика на Пекин е доста значим от позиция на превръщането на Китай във водеща международна мощ.

Това обаче не лимитира вероятностите за потребление на острова като трамплин за китайското въздействие в Западното полукълбо. Хавана може да получи великодушни дотации освен за облекчаване на настоящите потребности на стопанската система. Инвестициите на Китай могат да вдъхнат нов живот на локалните фармацевтика, туризъм, тропическо земеделие. Доста високото равнище на висше и профилирано обучение в Куба разрешава бързо да се основат напреднали предприятия. Опитът на Тайван показва успеваемостта на избора на вярната една или две промишлености с търсене за свързване с световните вериги за стойност.

Не по-малко обещаващо е превръщането на Куба във витрина на успеваемостта на " социализма с китайска специфичност ". Вече има два от трите съществени съставния елемент на китайския модел – социалистически планов бранш и постоянна ръководеща партия. Липсва мощен и деятелен частен бранш, който обезпечава на КНР към 60% от Брутният вътрешен продукт. Кълновете на частната самодейност могат да бъдат укрепени освен посредством ограниченията на самите кубински управляващи, само че и посредством определяне на връзки с компании от Китай. „ Социализмът с кубински характерности “, в случай че успее, ще се трансформира в тласък за придвижване по китайския път на развиване за страни от района като Венецуела и Никарагуа.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР