В продължение на шест дълги години един човек изпитвал тайнствени

...
В продължение на шест дълги години един човек изпитвал тайнствени
Коментари Харесай

Синдром на авто-пивоварната или как да се опияниш без да пиеш

В продължение на шест дълги години един човек изпитвал тайнствени пристъпи на пиене, без въобще да изпие и капка алкохол.

В последна сметка лекарите го диагностицират с рядко положение, при което червата му сами произвеждали алкохол.

46-годишният мъж е имал по този начин наречения синдром на авто-пивоварната (ABS) , положение, което кара бактериите в червата да трансформират въглехидратите в опияняващ алкохол, съгласно отчет за случая на мъжа, оповестен в списанието BMJ Open Gastroenterology. Състоянието се задейства, когато хората употребяват сладки храни или питиета, съдържащи слаби въглехидрати, и ги оставя в замайване, като че ли са изпили прекалено много бири, написали лекарите в епикризата на мъжа.

Мъжът „ не е в положение да работи, и то основно след хранене “, написа доктор Фахад Малик, съавтор на отчета. Симптомите на мъжа се появяват, откакто той приема антибиотици през 2011 година след „ комплицирано травматично пострадване на палеца “, се споделя в отчета. Лекарството евентуално е нарушило микробиома или общността от микроорганизми в червата му, като бактерии и гъби, живеещи там. „ Никой не му вярвал, когато мъжът казвал, че не пие “, изяснява Малик.

Пациентът изпада в нещо като „ мозъчна мъгла “, демонстрира нехарактерно нападателно държание и даже е задържан за шофиране в нетрезво положение. В този случай концентрацията на алкохол в кръвта на мъжа била записана със стойност два пъти по-голяма от законната граница, само че той упорствал, че не е пил. Персоналът на болничното заведение и полицията не повярвали, се отбелязва в отчета.

След ареста му лелята на мъжа попаднала на публикация за случай, описващ пациент в Охайо, който се лекувал за сходно положение. Тя и мъжът отпътували за клиниката в Охайо, където лекарите създали разбор на микробите в червата му. Там откриват варианти от Saccharomyces boulardii и Saccharomyces cerevisiae, известни другояче като пивни дрожди, същите варианти откриват и в пробите от изпражненията на мъжа. Така лекарите допускат, че той страда от синдрома на авто-пивоварната , само че с цел да се удостовери диагнозата го помолили да употребява въглехидрати, с цел да могат да потвърдят диагнозата.

Осем часа по-късно концентрацията на алкохол в кръвта на мъжа доближава повече от 0,05% (близо до законната граница за алкохол за шофиране), потвърждавайки неговата необикновена диагноза.

Въпреки че е подложен на противогъбично лекуване и е подложен на диета без въглехидрати, мъжът към момента изпитва проблеми. Той е преглеждан от интернисти, психиатри, невролози и гастроентеролози в опити да се сложи под надзор спонтанното му пиене. През този интервал той изпитва и един краен епизод, който провокира рисково пострадване на главата му и евентуално съдбовна централизация на алкохол в кръвта от 0,4%.

„ И тук медицинският личен състав отхвърля да повярва, че не е пил алкохол макар че той непрекъснато отричал “, се споделя в отчета.

Тогава мъжът потърсил помощ в Медицински център на университета Ричмънд в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, където лекарите го сложили на антибиотици и го следили от близко към два месеца. Терапията сполучливо освободила червата на пациента от микробите, макар че в един миг индивидът „ ял пица и пил подсладена газирана напитка, до момента в който е на това лекуване, което води до тежък рецидив, още веднъж провокирал синдрома на авто-пивоварната “ , се споделя в отчета. След това на пациента са предписани пробиотици за поощряване на растежа на потребни бактерии в червата. Бавно, мъжът съумява да включи въглехидратите назад в диетата си.

Година и половина по-късно мъжът може да се любува на комат пица, без да се опасява от замайване – или евентуално породено от алкохол увреждане на черния дроб.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР