В продължение на хиляди години учените по света се опитват

...
В продължение на хиляди години учените по света се опитват
Коментари Харесай

Очите издават: учени разбраха как да разпознаем риска от ранна смърт

В продължение на хиляди години учените по света се пробват да намерят нещо, което да забави стареенето ни и да разреши на хората да живеят по-дълго. Очевидно стареенето визира тялото на всеки човек на планетата, само че една и съща възраст не значи, че хората физически деградират с идентична скорост.

В ново изследване учените стигнаха до заключението, че рискът от ранна гибел на човек може да се види в очите му: създателите на проучването считат, че гледането надълбоко в очите на човек може да разкрие същинската му биологична възраст, пише Science Alert. Нещо повече, учените имат вяра, че едно просто и бързо сканиране на очната ябълка може да даде визия за бъдещото здраве на пациентите.

В нова публикация, оповестена в British Journal of Ophthalmology, учените показаха модел на машинно образование, който е подготвен да предсказва годините от живота на човек, просто като гледа ретината, тъканта в задната част на окото. Този алгоритъм е толкоз прецизен, че съумя да предскаже възрастта на към 47 000 хора на междинна възраст и възрастни в Обединеното кралство в границите на 3,6 години.

Резултатите от изследването демонстрират, че повече от 10 години след първото сканиране на ретината, 1871 реципиенти са умряли и тези с по-стара ретина са по-склонни да попаднат в тази група. Алгоритъмът, употребен от учените, предвижда, че в случай че ретината на човек е една година по-стара от действителната му възраст, рискът от гибел от каквато и да е причина през идващите 11 години ще се усили с 2%. В същото време рискът от гибел заради аргументи, разнообразни от сърдечно-съдови болести или рак, се е нараснал с 3 %.

Авторите на проучването означават, че работата им е наблюдателна и по тази причина към момента не знаем какво предизвиква тази биологична връзка сред положението на ретината и ранния риск от гибел. И въпреки всичко резултатите са безапелационни и допускат, че човешката ретина е извънредно сензитивна към увреждания, свързани със стареенето.

Смята се, че това може да се дължи на обстоятелството, че ретината съдържа кръвоносни съдове и нерви, заради което евентуално може да ни каже значима информация за здравето на кръвоносните съдове и мозъка на човек.

Обърнете внимание, че по-ранни проучвания към този момент демонстрираха, че клетките от задната част на човешкото око могат да оказват помощ за предсказание на появяването на сърдечно-съдови болести, както и на бъбречни болести и други признаци на стареене. В новата работа обаче учените преглеждат разликата в биологичната и действителната възраст на ретината като мощен предиктор за ранна гибел.

Авторите на проучването означават, че единствено две дузини участници в техния разбор са умряли от деменция и затова учените не са съумели да свържат заболяването със здравето на ретината. Те също по този начин означават, че броят на смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдови болести, е намалял през последните години, защото медицината продължава да предотвратява събития, които в миналото са били съдбовни.

Все отново създателите на проучването считат, че здравето на ретината евентуално е значим фактор за здравето на сърдечно-съдовата система, само че не е обвързвано със гибел от сърдечно-съдови болести. В резултат на това учените считат, че в бъдеще просто сканиране на ретината може фактически да бъде в положение да предскаже риска от ранна гибел.

Авторите на проучването също по този начин считат, че разликите във възрастта на ретината в действителност са по-точен предсказател за биологично стареене, в сравнение с невроизобразяването, часовниците за метилиране на ДНК и часовниците за стареене на транскриптоми. Освен това тези способи са по-скъпи, лишават доста време и са по-инвазивни от елементарното сканиране на ретината, което лишава не повече от 5 минути.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР