В продължение на девет години единствено Русия провеждаше полети до

...
В продължение на девет години единствено Русия провеждаше полети до
Коментари Харесай

Краят на руския монопол в Космоса

В продължение на девет години само Русия организираше полети до Международната галактическа станция (МКС) и след това връщаше екипажите назад на Земята. Но ерата на господството на Москва в тази област завърши в събота, 30 май, когато американската ракета " Фалкон 9 " изведе в орбита пилотирания транспортен съд " Дракон " с двама астронавти на борда. Стартът трябваше да се състои няколко дни по-рано, само че се забави заради неприятното време.

От края на полетите със совалки през юли 2011 година, Американската галактическа организация НАСА към този момент не разполага със лични галактически кораби. И в този момент нищо не се трансформира, защото галактическият транспортен съд " Дракон " е създаден от частната компания " SpaceX " на американския бизнесмен Илон Мъск и е нейна благосъстоятелност. Очаква се до края на 2021 да стартират пилотирани галактически полети и с кораба " Старлайнер " на концерна " Боинг ". Така Съединени американски щати освен се завръщат в елитния клуб на нациите, изпращащи хора в Космоса, само че и може да се окажат отпред в тази конкуренция. Ето, че Русия се снабди със сериозна конкуренция.

SpaceX ускорява натиска над Москва

Сътрудничеството сред Съединени американски щати и Русия в космонавтиката има дълга история. То продължава и след разпада на Съюз на съветските социалистически републики. Руски космонавти са летели с американски совалки до съветската орбитална станция " Мир ", а съветски галактически кораби са доставяли американски астронавти на Международната галактическа станция. Чак след злополуката на совалката " Колумбия " през 2003 година, когато НАСА спря програмата в началото за две години, Русия закупи монопола върху извеждането на хора в Космоса. През последните 9 години бяха осъществени 40 сполучливи старта с ракети " Съюз " с американци на борда - приблизително по 4 изстрелвания на година. " Русия нямаше по какъв начин да откаже ", споделя Игор Маринин от Руската академия по космонавтика. По неговите думи, " употребата на МКС без американците е невъзможна ".

Един случай от лятото на 2018 обаче сподели, че съдействието сред НАСА и съветския държавен галактически тръст " Роскосмос " не тече напълно безпрепятствено: тогава се стигна до разхерметизиране на една от капсулите " Съюз ", за което руснаците заподозряха американски астронавти. НАСА отхвърли изрично обвиняванията. През октомври 2018 година се случи нещо още по-неочаквано: след отвод на ракетата-носител се задейства спешната система, която избави намиращите се на борда един руснак и един американец. В Русия разчетоха случая като доказателство за надеждността на остарялата, само че сигурна техника.

В съветската капсула " Съюз " има място за трима души. " Роскосмос " непрекъснато подвига цената за извеждане на хора в Космоса: съгласно американски източници, в случай че един " билет " до МКС и назад в началото е коствал 21 милиона $, настоящо руснаците желаят 80 милиона $, а за планувания за тази есен взаимен руско-американски полет е контрактувана цена от 90 милиона $.

Сега американската " SpaceX " ускорява доста натиска над Русия в региона на извеждането на спътници в орбита. Като цяло съветската галактическа стратегия отстъпва значително на американската - като се изключи пилотираните полети в Космоса.

Русия ще изостава от ден на ден

Досега съветският монопол върху полетите до МКС прикриваше този факт, споделя за Дъждовни води съветският галактически специалист Андрей Йонин. Ето, че последната завеса, прикривала изчезналата мотивация и софтуерното закъснение на Русия, към този момент падна, добавя той. " Руското управление в този момент ще откри, че кралят е гол ", споделя Йонин. Експертът предвижда, че изоставането на Русия от Съединени американски щати и най-много от " SpaceX " ще се усилва. Той се надява тази конкуренция да принуди страната да реформира " Роскосмос ".

След сполучливото изстрелване на " Дракон ", Съединени американски щати могат да преустановят съдействието си с руснаците в пилотираните галактически полети. В новите американски галактически кораби има място за два пъти повече хора на борда, те са по-модерни и по-комфортни от съветските, които разчитат на технологии още от 1960-те години, показва Игор Маринин от Руската академия за космонавтика. Същевременно той акцентира и едно преимущество на корабите " Съюз " - тяхната надеждност.

Работата на Международната галактическа станция е обезпечена до 2024 година. А занапред нататък НАСА все по-рядко ще изпраща свои астронавти с съветски ракети. Това ще освободи място за европейците и за така наречен галактически туристи. Русия разгласи, че още през 2021 година ще даде опция на частни лица да летят в Космоса. Маринин чака това да даде подтик и на новия съветски галактически транспортен съд " Орел ", чийто първи полет е плануван за 2023 година.

Като цяло се обрисува завършек на ерата на тясното съдействие сред Москва и Вашингтон в космонавтиката. Съединени американски щати желаят да летят още веднъж до Луната. Същото възнамерява и Русия, която създава и лична галактическа станция, която да размени сегашната МКС. На този декор Андрей Йонин предизвестява, че може да бъде изгубено най-голямото преимущество от програмата на МКС - " скъпият опит от взаимната работа ". Той счита, че се прави крачка обратно към националните стратегии за галактически проучвания и към конкуренцията в Космоса от 60-те години на предишния век.
 Тримата българи, работили за историческата задача на SpaceX
Тримата българи, работили за историческата задача на SpaceX

Кирил Дончев е шеф по наземните интервенции при подготовката за изстрелване на капсулата Dragon
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР