В продължение на девет дни СОК Камчия се превърна в

...
В продължение на девет дни СОК Камчия се превърна в
Коментари Харесай

Фолклорни вълни заляха СОК Камчия и преплетоха ръка за ръка стотици любители на българския фолклор от цялата страна

 В продължение на девет дни СОК " Камчия " се трансформира в привлекателен център за стотици фенове на българското от цялата страна. Пилотното издание на фолклорен фестивал " Фолклорни талази " събра над 400 посетители, а артисти, танцьори и музиканти от 13 състава в пъстри носии с разнообразна стратегия и хореография радваха публиката в амфитеатъра на Комплекс " Камчия " всяка вечер в интервала 21-29 август. Организатори на фестивала бяха Цвета Галунова и Николай Корчев в партньорство с Комплекс " Камчия ".

" Сбъднахме отдавнашната си фантазия да организираме събитие, което  съхранява и придвижва във времето българската историко-културна традиция. Всяко начало е мъчно и нашият фестивал не бе изключение. С Ники вложихме всичко от себе си, с цел да организираме богата стратегия, да приобщим съставите да се усещат като експерти на сцената, да забавляваме публиката и  в последна сметка гостите ни да си тръгнат от Камчия с доста хубави мемоари. Беше нелеко, тъй като имахме нулев бюджет и нито един спонсор. Но да се захванем с нещо толкоз огромно в тази обстановка бе следващото предизвикателство за нас. Вярваме, че щом всички са удовлетворени, това значи, че следващата година ще е по-хубаво и по-лесно! Мечтаем да изградим собствен екип от хора, които да ни оказва помощ с част от техническите и чисто организационни въпроси, с цел да можем ние да имаме повече време да споделяме всички тези незабравими мигове с нашите посетители, които бързо се трансформират и в наши другари. ", споделя Цвета Галунова.

Освен вечерната концертна стратегия гостите на фестивала имаха опция да видят неповторима галерия, представяща България с нейните разнолики села, шарени носии, достоверни обичаи и пъстри традиции, показана от надарените Ина Николова и Таня Димитрова. Още СОК " Камчия " предложи на своите посетители разходка с лодка по живописната река Камчия, посещаване в " Музея на кристалите ", както и в неповторимия по рода си " Музей на спорта ", в който се намира най-голямата частна сбирка в България, предоставена от известни български спортисти – международни, европейски и олимпийски първенци. Една от обичаните дестинации на гостите на фестивала бе емблематичният " Планетариум " и " Музей на астронавтиката ", които също се намират в региона на СОК " Камчия ". А всяка вечер по време на хоротеката, която продължаваше до ранните часове на идващия ден, Ники и Ваня от ФТК " Плетеница " посочваха ново хоро на всички посетители на фестивала. Така " Фолклорни талази " разпростра пъстротата и хубостта на българския фолклор във всичките му измерения.

Съставите получиха специфичен диплом за присъединяване, а на всеки посетител на фестивала бе подарена раничка " Фолклорни талази " с метафорично благопожелание да запази вътре всички хубави страсти, изживени в Камчия. За 80-те деца, които участваха във фестивала, пък имаше спомагателен специфичен подарък " Учебник по родинознание ", възложен от създателя му Костадин Костадинов.

В края на финалната концертна вечер изпълнителният шеф на СОК " Камчия " Николай Недялков с дълга и прочувствена тирада закри първото издание на народен фолклорен фестивал " Фолклорни Вълни " - Камчия 2021. Той изрази голямата си наслада, че пилотното издание на фестивала се е радвало на огромен интерес и девет дни са се трансформирали в празник за Комплекс " Камчия " и българския фолклор! Също по този начин изрази готовността си да спомага следващата година фестивалът да се разрасне още повече и да се трансформира в интернационален и обичан на цяла България.

" Сърдечно благодарим на целия екип на СОК " Камчия " за безрезервното му подпомагане по време на целия интервал на организация и осъществяване на фестивала. Набелязахме този прелестен комплекс за своя план " Фолклорни талази ", като бяхме сигурни, че сме попаднали на точното място. Надеждите ни се оправдаха и за това изрично съдим по всички хубави мнения, които получихме от участниците и гостите. Обещаваме, че при второто издание на " Фолклорни талази " ще почистим всички тези дребни неща, с цел да създадем престоя на посетителите още по-приятен, програмата да бъде още по-пъстра, а страстите още по-завладяващи! ", разясняват уредниците Цвета Галунова и Николай Корчев.

Във фестивала присъединяване взеха:

1. Школа за национални принадлежности " Потомци " - гр. Лясковец

2. Хор " Плетеница " - гр. Велико Търново

3. Ансамбъл " Бръзница " - гр. Димово

4. Танцова групировка " Приятели " - гр. Кюстендил

5. Ансамбъл " Плетеница " - гр. Велико Търново

6. Клуб за национални танци " Витоша " - гр. София

7. Фолклорен танцов клуб " Ръка за ръка " - гр. Варна

8. Детски танцов състав " Стар денс " - гр. Варна

9. Клуб за национални танци " Лудо младо " - гр. Лясковец

10. Танцова Школа " Нанков " - гр. Враца

11. Детски танцов състав " Бърборино " - гр. Шабла

12. Фолклорен танцов клуб " Плетеница " - гр. Велико Търново
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР