В продължение на 3 месеца - ноември, декември и януари,

...
В продължение на 3 месеца - ноември, декември и януари,
Коментари Харесай

Добра новина за тока: 256 000 фирми ще получават по 15-30 лв...

В продължение на 3 месеца - ноември, декември и януари, към 256 хиляди дребни и междинни компании ще получават автоматизирано помощи за скъпия ток. Те ще са в размер на 15 до 30 лева за мегаватчас. Това оповестиха енергийният министър Андрей Живков и шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

Това е броят на компаниите, които не са създали нищо от 1 юли насам, с цел да си изберат търговец на ток. Те съставляват към 41% от всички компании в страната. По закон те би трябвало да купуват тока от снабдител от последна инстанция, а цените, по които тези снабдители продават са постоянно с към 50-100 лева по.високи от борсовите цени, написа " 24 часа ".

Днес цената на тока на борсата е 361 лева за мегаватчас, т.е. в случай че доставчикът от последна инстанция добави 50 лева от горната страна, тези компании би трябвало да заплащат по 411 лева На този декор помощта от 30 лева е минимална, само че Иванов и Живков се оправдаха, че към този момент толкоз може.

До разпределяне на помощи в дословния смисъл на думата няма да се стигне, защото тези 15-30 лева ще се реализиран с смяна на методиката, по която се дефинира цената на доставчиците от последна инстанция. Методиката се намира в разпоредба, чиито промени КЕВР ще пусне за публично разискване още на следващия ден и ще бъде оповестена в Държавен вестник преди началото на ноември.

Няма да има потребност компаниите да подават специфични молби или да вършат каквото и да било. Облекчението от цената обаче ще работи единствено три месеца, през които тези 41% от дребните и междинни ще би трябвало да си изберат търговец.

Очаквайте детайлности!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР