В Природонаучния музей в Пловдив е изложена реплика на костюма,

...
В Природонаучния музей в Пловдив е изложена реплика на костюма,
Коментари Харесай

В Пловдив изложиха реплика на костюма, с който Нийл Армстронг стъпи на Луната

В Природонаучния музей в Пловдив е изложена имитация на костюма, с който астронавтът Нийл Армстронг стъпи на луната през 1969 година. Това е част от план на музея взаимно с посолството на Съединени американски щати у нас и е единствената имитация в Европа, сподели шефът на музея Огнян Тодоров.

Той посочи, че костюмът ще остане в Пловдив четири месеца като гостуваща галерия, което Тодоров дефинира като едно от нещата, които дават на музея вяра и вероятност да продължава да се развива в това направление. Той акцентира, че през уикенда костюмът е провокирал огромно любознание и предпочитание у децата да се снимат с него.
 Българска телеграфна агенция
Яна Георгиева, организатор на зала " Планетариум " в музея посочи, че репликата е част от план за изработването на 15 достоверни реплики на истинския костюм. Те са направени през 2019 година във връзка 50-годишнината от кацането на луната и стъпването на Нийл Армстронг на лунната повърхнина.

Репликите са предоставени на Националния музей на Съединени американски щати по аеронавтика, като същата година са обикаляли Америка, изложени на разнообразни бейзболни стадиони. Костюмът, който е в Пловдив, по думите на Георгиева, е бил изложен на бейзболното игрище в Ню Йорк " Янки Стейдиъм ", а в България идва от Букурещ. Костюмът е изработен посредством 3D сканиране на истинския костюм, като всяка част и дипла са в безусловно действителни размери, включително и килограмите - тежи 90 кг, толкоз, колкото е тежал костюмът на Нийл Армстронг.
 Българска телеграфна агенция
След Пловдив костюмът отпътува за Виена, сподели още уредникът на музея. Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на американското посолство за опцията пловдивчани и гостите на града да се допрян до историята на астронавтиката.

Природонаучният музей в Пловдив от дълго време е надхвърлил рамките на страната ни в своето развиване, добави заместник-кметът по просвета Пламен Панов.
 Българска телеграфна агенция
Според него актът на слагане на този костюм през днешния ден приказва за едно мощно европейско и интернационално измерение, тъй като той е подложен тук с помощта на Международния астрономически съюз, който работи дружно с американското посолство. Панов посочи, че Съюзът е организацията, която кръщава всички планетарни тела, звезди и сплотява цялата научна общественост, когато се приказва за астрономия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР