В президентския дворец в Никозия днес беше официално обявено влизането

...
В президентския дворец в Никозия днес беше официално обявено влизането
Коментари Харесай

Кипър и Великобритания със споразумение за невоенно развитие на британските бази на острова

В президентския замък в Никозия през днешния ден беше публично оповестено влизането в действие на съглашението сред Англия и Република Кипър за невоенното развиване на двете английски военни бази на острова, заяви в електронното си издание кипърският вестник „ Филелефтерос “.

Кипър, който е някогашна английска колония, добива самостоятелност през 1960 година, само че Англия си резервира две бази на острова – Акротири и Декелия – с обща повърхност от 255 кв.км. Споразумението, с което се регламентира опцията за цивилно развиване на територията на базите, беше подписано от кипърският президент Никос Анастасиадис и тогавашния английски министър председател Дейвид Камерън на 15 януари 2014 година

Градоустройствените зони и процедури, сходни на тези, които са в действие в Република Кипър, ще бъдат приложени и на територията на базите от 16 май като се изключи зоните, които са свързани с военната им функционалност и със сигурността. Това значи, че към 200 кв.км. ще бъдат включени в гражданското развиване на острова. От 16 май притежателите на парцели в базите ще могат да подават претенции за издаване на визи за планиране и разрешителни за градеж.

В словото си тази заран във връзка влизането в действие на съглашението сред Никозия и Лондон кипърският президент Анастасиадис го дефинира като „ фактически историческо съглашение за Република Кипър и за жителите и притежателите на парцели в рамките на базите “.

По силата на плануваното териториално устройство на базите 61,5 кв.км. ще могат да бъдат употребявани за строително, туристическо, комерсиално и селскостопанско развиване, а останалата територия е планувана за предпазени зони или за лимитирано развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР