В престрелка са влезли днес полицията в Косово и косовски

...
В престрелка са влезли днес полицията в Косово и косовски
Коментари Харесай

Ройтерс: Полицията в Косово и косовски сърби са влезли в престрелка

В престрелка са влезнали през днешния ден полицията в Косово и косовски сърби, откакто напрежението в нестабилната северна част на страната се ускори, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано денем етнически сърби от Северно Косово блокираха съществени пътища в района, с цел да стачкуват против ареста на някогашен член на косовската полиция, който напусна поста си предишния месец дружно с други етнически сърби.

Заради възходящата рецесия в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи разгласи, че локалните избори там ще бъдат отсрочени за 23 април. Те бяха планувани за 18 декември, само че сърбите споделиха, че ще бойкотират вота.

Полицията заяви, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта сред Косово и Сърбия. По-късно тя сподели, че по нейни чиновници е бил открит огън на няколко места, покрай граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за потърпевши.

" За да се защитят, полицейските елементи да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на нарушителите, които бяха отблъснати и побягнаха в незнайни направления ", се споделя в изказване на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово. 

Полицията в Прищина сподели, че някогашният служител на реда Деян Пантич е бил задържан за хипотетично нахлуване против офис на изборната комисия, против служители на реда и против чиновници на комисията.

Сръбските кметове в Северно Косово дружно с локалните съдии и към 600 служители на реда подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отсрочи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите към момента не са се върнали на постовете си в косовските институции.

" Сърбия е инструктирала противозаконните си структури да повдигнат барикади в Северно Косово. Белград носи цялостната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация ", сподели в " Туитър " началникът на президентската канцеларив в Прищина Блерим Вела.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в изключителна конференция, че ще изиска от мироопазващата задача на НАТО да разреши на Сърбия да разположи военни и служители на реда в Косово, въпреки и да призна, че няма късмет да получи такова разрешение.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година с поддръжката на Запада след войната от 1998-1999 година, в която НАТО се намеси в отбрана на обитаемото най-вече с албанци Косово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР