В пресклуба на БТА в Плевен, председателят на Общинския съвет

...
В пресклуба на БТА в Плевен, председателят на Общинския съвет
Коментари Харесай

Румен Петков: Забавянето на пари по одобрени проекти на общини е национален проблем

В пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен, ръководителят на Общинския съвет на Гулянци Огнян Янчев алармира за съдбовно забавени пари по три утвърдени плана на Община Гулянци по Закона за държавния бюджет.

Проектите са на обща стойност към 17 милиона лв., като за 2024-та година на общината би трябвало да бъдат изплатени над 10 млн., с цел да може да стартира осъществяването им. Парите са за поправки на външни водопроводи и пътища в селата Брест, Сомовит и Гиген, посочи Огнян Янчев.



Той добави, че процедурата по осъществяването на плановете към този момент е почнала, в това число и с избор на реализатори, и в случай че целевите средства по трите плана влязат прекомерно късно тази година, те няма да могат да бъдат усвоени и общината ще се наложи да ги върне. Ако пък изпълнителите не стартират работа, то те ще би трябвало да бъдат обезщетени.

Лидерът на АБВ Румен Петков разяснява, че това е народен проблем:

„ Това е оня абсурден миг, в който на Националното съдружие на общините в България беше обяснено, че планове за милиард и половина, които са утвърдени от Министерството на районното развитие/МРРБ/ и Министерството на финансите ще бъдат финансирани.

Преведоха се 1,5 млрд лв. в Министерство на регионалното развитие, с цел да се обезпечат, утвърден беше описът на общините и плановете, които ще се финансират, и след това Министерството на районното раазвитие си прибра един милиард в подтекста на проектите за преизпълнение на бюджета.



Това е тази проява на преизпълнението на бюджета, за което ние от ЛЕВИЦАТА още преди месец казахме, че в действителност общините ще бъдат сложени в невъзможностда осъществят плановете, с които са кандидатствали и за които са се готвили. Извървяли са цялата процедура, включваща строително позволение и установяване на реализатор, и за жалост в този момент виждаме, че нашата прогноза се оказа вярна.

Ние в този момент ще навлезем в пролетния сезон като си даваме сметка, че в Дунавската низина следва интервал на огромни превалявания, т.е. ще бъде в допълнение затруднена една вероятно строително-монтажна активност, и със забавянето на обезпечаването на средствата, каквито самата страна е одобрила в лицето на Министерство на регионалното развитие и МФ, в действителност ще се направи невероятно усвояването на тези средства.

Така, общините ще бъдат принуденида върнат една част от тях в бюджета в края на годината, тъй като няма да бъдат усвоени “.

Петков напомни, че за Община Гулянци такива планове са три, единият от които включва строително-монтажна работа за 8 милиона лв..

„ Това е извънредно сложен план в една характерна община, който би трябвало да бъде осъществен в границите на тази година, и в действителност Министерството на финансите предопределя това, общините да не могат да осъществят плановете, за които са се готвили и кандидатствали. Това ще сложи в доста внимателно състояние кметовете и управленията на общините пред популацията.

Пред медиите, Румен Петков сподели, че поема уговорката отиде персонално в Община Гулянци.

„ Ще разясня в детайли, за какво в действителност Община Гуланци, кметът и Общинският съвет си свършиха съвършено работата – приготвиха се, аплайваха и бяха утвърдени. Извървяха цялата процедура за приемане на строително позволение, по установяване на изпълнителя, и в този момент страната не го финансира и всъщност стопира реализацията на плана “.

Председателят на АБВ Румен Петков предизвести за засилена нацистка агитация в България и Европа, като национална политика в границите на държавното ръководство.

По време на срещата с публицисти, той назова десетина новоиздадени преводни книги, които се радват на необикновен интерес на книжния пазар и описват за режима Третия райх, триумфите на фюрера и подопечните му военни звена.



" Европа сега е Европа на нацизма, нацистка Европа е реалност, пропагандата в тази посока е стройна и поредна и в навечерието на евровота би трябвало да си дадем сметка за това ", сподели още Петков и уточни ярки образци, показващи общия духовен крах на Стария континент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР