„В пресата от 30-те години има няколко описания, че обществото

...
„В пресата от 30-те години има няколко описания, че обществото
Коментари Харесай

Доц. Симеон Хинковски: Студентите винаги са имали и имат мнение

„ В пресата от 30-те години има няколко описания, че обществото недоволства против този празник, тъй като студентите са разнасяли на ръце преподавателите си, излизали сапияни от Ректората и съответните кръчми, най-често Прошековата фабрика, която е била обичано място на студентите и преподавателите. В самите здания на Ректората не се е стигало до ексцесии”, съобщи Хинковски.

Комунистическата власт се пробва да прикрие празника и по тази причина не е имало проведени митинги, както на други празници. „ Подходът е много демократичен. Празникът е православен, тъй като се отбелязва нашият патрон Св. Климент Охридски, властта се пробва да скрие празника и въобще той да не се чества, той не влиза в формалния календар по никакъв метод, само че всички са били дружно и никой не е топил другите “, твърди Хинковски пред БГНЕС.

Според историка празникът през днешния ден е изгубил част от образа си. „ Пиенето не е толкоз безотговорно, в случай че го честват студенти и преподаватели, както би трябвало да се чества. Доста дълго време след възобновяване на традицията, това се прави в емблематичното заведение „ Яйцето”, където стартират да честват студенти и преподаватели. След 90-та година стартира това девалвиране на празника и приемането му от всички студенти в България. Сега се изврати традицията”, счита той.

Университетът постоянно е бил сцена за проявление на социална активност. „ Имаме една огромна университетска рецесия на четвъртата година от основаването на му. Университетът е бил затворен, за какво трима от студентите освиркват княз Фердинанд на откриването на образователната година, а той подрежда те да бъдат изключени, академичната общественост отхвърля да извърши нареждането и княз Фердинанд, с цел да си отмъсти уволнява всички преподаватели. Опитва се да ги замести с гимназиални учители. Международната общественост реагира и на княз Фердинанд му се постанова да се извини”, напомни доцентът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР