В преговорите за привличането на "Фолксваген" в България направихме всичко,

...
В преговорите за привличането на "Фолксваген" в България направихме всичко,
Коментари Харесай

Горанов относно Фолксваген: Направихме каквото можем, дори повече

В договарянията за привличането на "Фолксваген " в България направихме всичко, което можем, и даже повече. Това съобщи в Пловдив финансовия министър Владислав Горанов във връзка решението на компанията да влага в Турция.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев акцентира, че в тези договаряния България е натрупала голям опит. Той чака доста скоро у нас да се появи нов вложител от този мащаб, тъй като предпоставките са налице.

Темата беше коментирана в границите на конференцията "Индустрия 4.0 ". В нея се включи и някогашният президент Росен Плевнелиев, който е почетен ръководител на "Автомобилен клъстер България ".

,,Дадохме на "Фолксваген " всичко, което могат да получат по разпоредбите на ЕС'', сподели Росен Плевнелиев.

,,Това беше една извънредно неравна борба с Турция, тъй като се оказа, че в действителност Турция не се придържа по никакъв метод и не им пука и не ги интересуват разпоредбите на общия пазар. Открихме голяма бомба, дупка, проблем - величествен, заложен в своето съставяне на общия пазар, в договорът - както е подписан сред Европейска комисия, Европейски Съюз и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, само че никакви отговорности. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти'', добави още някогашният държавен глава, представен от БНР.

Затова съгласно вицепремиера Томислав Дончев се постановат политически диалози на равнище Европейски Съюз.

,,Европейското законодателство, което би трябвало да е нещо прогресивно, което да оказва помощ на всички, се явява пречка. Тук имаме тематика освен с Турция, ограничавания, свързани с държавните помощи, разпоредбите за публични поръчки, това не са единствените ограничавания. И занапред това ще е основа за политически диалози, само че апелирам всички да си запишат нещо - като не е пристигнал "Фолксваген ", ще пристигна някой различен. Това ще стане до 2-3 години ", предвижда Томислав Дончев.

,,Категорични сме, че с цел да се отговори на инвеститорския интерес, развиването на инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет. Образованието е другата сфера, в която ще влагаме повече запаси ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР