В предишното служебното правителство показахме, че държавата е за основен

...
В предишното служебното правителство показахме, че държавата е за основен
Коментари Харесай

Министър Иван Шишков: Служебното правителство остави държавата за основен ремонт, а сега заварихме, че е направен само козметичен

В предходното служебното държавно управление показахме, че страната е за главен ремонт, само че в този момент намерихме, че е изработен единствено козметичен настоящ ремонт. Ако сложим нещата в вярната посока, компаниите ще имат правилник, по който да работят и няма да станат жертва на политически интриги сред партиите. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването на Българска национална телевизия „ Денят стартира “ във връзка договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Той застъпи тезата за нуждата да се вършат търгове за съществени и за настоящи поправки и по този начин всичко ще бъде регламентирано. На въпрос за направените промени в управленията на структури към Министерство на регионалното развитие районният министър изясни: „ Сменихме част от механизма на часовника, с цел да може часовникът да тръгне, значимото е кой какво може да направи “. Той подсети, че в предишния длъжностен кабинет, посочил недъзите в пътния бранш, началникът на ДНСК е имал дейна роля, само че е бил заменен.

Регионалният министър изясни, че смяната в управлението на ДНСК е поради писмото с уточнения за технологията студено преработване, което е основало по-голям проблем на пътните компании. Когато част от институциите се пробват да играят междинно звено и не са от страната на страната, остават доста подозрения. Изпълненото дефинира дали се касае за настоящ или главен ремонт, а не самата технология, акцентира Шишков. Според него нормативът би трябвало да се промени, когато действия са настоящи поправки, само че законът ги дефинира като съществени.

Регионалният министър напомни още, че в генезиса на казуса са възлаганията, направени от държавното управление на ГЕРБ, които не дават отговор на нормата и закона. В един миг тези, които сътвориха казуса, се отдръпнаха и оставиха пътните компании да водят борби с страната. „ По време на срещата ни предходната седмица в Министерство на регионалното развитие приканих пътния отрасъл да взе участие в състезанията за зимно разчистване, да не търсят разновидности за обжалване за блокиране на състезанията, както в състезанията за пътно поддържане “, сподели той.

Договорите за зимно разчистване ще обгръщат датите след 30 септември, тъй че да обгръщат и интервала от октомври до април. Документацията за тях е оповестена в края на предходната седмица на уеб страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Конкурсната процедура по Закон за обществените поръчки ще е съкратена и ще е със период 15 дни.

Ако спрените от Комисия за защита на конкуренцията процедури за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища бяха отишли в съда, сега щяхме да имаме още по-тежък юридически проблем. Старото управление на АПИ е отговорно за това, че е направена негодна социална поръчка, сподели Шишков. И уточни, че става въпрос за неизрядни поръчки, довели до това страната да изпадне в сложна юридическа обстановка. Те са си мислели по какъв начин да създадат тригодишните контракти от пролетта и са оставили зимното разчистване. В мен остана усещането, че са желали да удължат старите контракти още един път, с цел да може по тях да бъде предоставено и зимното разчистване, заключи министърът.

Няма проблем с сектора от Автомагистрала „ Тракия “, на който през вчерашния ден стана злополуката със сръбския рейс. В годините обратно нито са се възнамерявали, нито са се строели автомагистрали в целокупност. Може да не сме богата страна, само че не би трябвало да си разрешаваме да не развиваме инфраструктурата. Трябва да се откри метод тя да се възнамерява напълно и да се построи по най-бързия метод, разяснява още той.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се чака да проработи преди отоплителния сезон. Има увещание от строителя, че до 7 септември ще приключат неотложните строително-монтажните действия, които са водещи за въвеждането в употреба. Очаква се тази седмица министър Шишков да утвърди със заповед документа за разделянето на връзката на два стадия, който към този момент е координиран с противопожарната работа. Екзекутивната документи, която се готви паралелно, ще бъде утвърдена след завършването на строително-монтажните работи за първия стадий.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР