В предаването Лице в лице“ по бТВ проф. Даниела Бобева,

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ проф. Даниела Бобева,
Коментари Харесай

Проф. Бобева: Да не героизираме трите процента дефицит в проектобюджета за 2023 г

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ проф. Даниела Бобева, сподели че Асен Василев съумя да обезкуражи съперниците си, тъй като бюджетът е някакъв баланс: за всекиго по нещо в разходната част. „ Той завишава прогнозата за стопански напредък за тази година, катоя пресмята на 1,8%, Европейската комисия я е заложила 1,5 %, а Българска народна банка - 1 %. Той печели 2 милиарда спомагателни доходи от залагането на тези проценти.

" С тази разлика той съумява да реализира дребна част като доходи ", означи, обаче, тя. Бобева изясни, че доходи ще дойдат от надзор върху Данък добавена стойност при вноса на артикули, по-конкретно - този на коли.

" В разходната част има доста хубава композиция - той е съумял да съблюдава множеството претенции, в това число на опозицията, за опазване на обществените привилегии, тъй като се подсигуряват задоволително доходи по метода, който обясних ", добави още финансистът.

Според нея трипроцентовият недостиг се героизира доста, а това не би трябвало да е по този начин. За нея е необичайно, че депутатите-финансисти не повдигат този въпрос в Народното събрание. " Изисква се 3% най-много недостиг, само че единствено когато се постанова, съгласно икономическия цикъл. Иначе, би трябвало да има уравновесен бюджет: колкото имаш, толкоз харчиш. Таванът е 3% по Маастрихските критерии, за влизане в еврозоната ", изясни Даниела Бобева.

" Ако не се сбъдне прогнозата за растежа, което е доста евентуално, опасността от криза в огромните стопански системи, с които нашата е обвързана, е огромна, а ние сме доста обвързани с това ", предизвести финансистът, само че добави, че Асен Василев има причина за лек оптимизъм, защото първото тримесечие е било положително с 2 % напредък и положителни сигнали от туризма и земеделието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР