В предаването Лице в лице“ по бТВ Надежда Йорданова, каза

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ Надежда Йорданова, каза
Коментари Харесай

Йорданова: Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Надежда Йорданова, сподели че " Демократична България " има своите бележки по импортирания от " Продължаваме промяната " законопроект за антикорупционната комсиия.

Дебатът ще бъде комплициран. Имаме своите опасения КПКОНПИ да не се трансформира още веднъж в " бухалка " на власта. По наша оценка в законопроекта не се съдържат задоволително гаранции за засегнатите физически и юридически лица, съобщи тя.

Обществото би трябвало да одобри, че сполучлива битка с корупцията е невъзможна без реформирана прокуратура. Прокуратурата е тази, която би трябвало да повдига обвинявания. Без влезнали в действие неоправдателни присъди, ние не можем да приказваме, че има сполучлива битка с престъпността. А с цел да имаме неоправдателни присъди, би трябвало да има импортирани обвинителни актове след качествено следствие. Когато обаче се стигне до покачване на обвинявания на тези, които бъркат най-дълбоко в джобовете ни, прокуратурата си измисля всевъзможни оправдания, акцентира Йорданова.

Ще водим спор с основния прокурор по съответни законодателни начинания във формата, организиран в Конституцията – в избран интервал от време той би трябвало да дава отговор на депутатски въпроси в Народното събрание. Това е уреденият формат, при който би трябвало да има явен резултат, уточни депутатът от Демократична България.

По думите ѝ би трябвало да стартира необятен публичен спор в границите на правната комисия за промяна в прокуратурата, ограничение на властта на основния прокурор и основаване на ефикасен надзор над обвинител №1. Според нея би трябвало да има спор и за промени в Конституцията.

Демократична България ще търси необятен консенсус в Народното събрание по значимите закнопроекти, изключително по Плана за възобновяване, войната в Украйна и възстановяване на бизнес климата. Казахме ясно, че би трябвало да има постоянно държавно управление, само че не можем да подкрепим държавно управление с първия мандат на ГЕРБ. Ще изчакаме да забележим какво ще предложат Политическа партия с втория мандат. Ако третият мандат пристигна при Демократична България, ще създадем всичко допустимо за търсене на формула, разяснява Надежда Йорданова.

Притеснявам се, че сякаш ГЕРБ разчитат, че няма да има държавно управление с първия мандат, тъй като на първото съвещание на правната комисия е включен законопроект за връщане на хартиената бюлетина, което е податка към така наречен коалиция на хартиената бюлетина, която може да направи опит за сформиране на държавно управление с третия мандат. Създава се усещане, че в Народното събрание има болшинство, което желае да се върнем обратно. Това не е добре за българската народна власт, сподели още Йорданова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР