В предаването Лице в лице“ по бТВ Георги Касчиев, каза

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ Георги Касчиев, каза
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: Дерогацията за АЕЦ „Козлодуй“ нямаше как да бъде избегната

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Георги Касчиев, сподели че поисканата от държавното управление дерогация, с цел да се внесат аварийни елементи за АЕЦ „ Козлодуй “ е нямало по какъв начин да бъде избегнато.„ Това нямаше по какъв начин да бъде избегнато. В Европейски Съюз е признат правилник през 2014 година, когато стартира експанзията на Русия. В него се не разрешава търговията със артикули с двойна приложимост, артикули с огромна стойност и не разрешава артикули от русия на произведения от желязо и стомана “.

„ Всеки блок на АЕЦ „ Козлодуй “ има към 50 хиляди тона съоръжение, което на над 90% е железно и направено в Руската федерация “, посочи той и добави, че регламентът разрешава изключения.

„ Има опасности в преходните акции при промяната на свежото нуклеарно гориво. През първите четири години реакторът ще работи първо с три четвърти съветски гориво, на идващото презареждане ще бъде на половина съветско, а другата половина – американско. Целта е да се получи потвърдение, че рисковете са предвидими и е направено всичко те да се избегнат. Не би трябвало да се получава взаимна деградация – процеси, които да доведат до нарушение на целостта на обвивките на топлоотделящите касети “, добави проф. Касчиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР