В правителството на САЩ се появиха разногласия на най-високо равнище

...
В правителството на САЩ се появиха разногласия на най-високо равнище
Коментари Харесай

Открива ли се път към дипломацията с изтеглянето на руските части от Херсон?

В държавното управление на Съединени американски щати се появиха различия на най-високо ниво по въпроса дали да се окаже напън върху Украйна да търси дипломатическо решение на войната с Русия, написа в днешния си брой в. " Ню Йорк таймс ”.

По време на диалози при закрити врата ген. Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, е изтъкнал, че на бойното поле украинците са постигнали толкоз, колкото е рационално да чакат преди настъпването на зимата и по тази причина те би трябвало да се опитат да затвърдят достиженията си на масата за договаряния, споделят източници на изданието, поискали анонимност.

Други високопоставени чиновници обаче са се противопоставили на концепцията, защото съгласно тях нито една от страните не е подготвена да договаря и всяко прекратяване на сраженията дава опция на съветските сили да се прегрупират.

В последна сметка се е стигнало до заключението, че моментът за договаряния не е назрял, въпреки и съветниците на Байдън да считат, че надали би имало различен излаз от войната и че в този миг Съединени американски щати не би трябвало да попречват инерцията на украинската войска, обобщава американското издание.

Очакваното евакуиране на съветските елементи Херсон открива опция пред украинската войска за още по-големи триумфи на бойното поле, само че в скоро време тя надали ще има обилни достижения, защото зимата наближава и двете страни укрепват частите си с спомагателни оръжия, муниции и хора, написа в днешния си брой в. " Вашингтон пост ".

Действията на Москва объркват картината на бойното поле, която така и така беше безредна след девет месеца на сражения. Някои публични лица в Киев показаха опасения, че известието за евакуиране на съветските елементи от Херсон може да е капан.

Американски представители допускат, че Москва е взела това решение, с цел да избегне повтаряне на кървавия си неуспех от септември в Харковска област, при който украинските сили пробиха съветските фронтови линии и отвоюваха някои територии и големи количества изоставена съветска военна техника. Изглежда, че този път съветското оттегляне е стратегическо - войските интензивно се изтеглят на по-безопасни позиции и се приготвят за бъдещи бойни дейности, добавя вестникът.

" Русия осъзна, че ще е по-добре да се изтегли рано, в сравнение с да бъде завладяна от украинците и да понесе големи загуби ", споделя американският пенсиониран адмирал Джеймс Ставридис, който беше командващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 година Украинците няма да спрат, до момента в който не си върнат изцяло града, а и не би трябвало да стопират. Той има голяма географска, военна и психическа стойност, изяснява Ставридис.

Както постоянно се случва, Владимир Путин не заяви персонално неприятните вести, разяснява английският в. " Гардиън ". В деня, в който Русия разгласи оттегляне от украинския град Херсон, съветският държавен глава посети неврологична болница в Москва и не загатна нищо за смайващото решение.

Вместо това министърът на защитата на Сергей Шойгу и командващият съветските сили в Украйна военачалник Сергей Суровикин обясниха, че задържането на Херсон към този момент е недопустимо.

Мълчанието на Путин се почувства още по-силно през вчерашния ден, когато министерството на защитата разгласи в ежедневния си брифинг, че почналото оттегляне от Херсон – единствения регионален град, който до момента руснаците съумяха да завладяват, е " в строго сходство с утвърждения проект ".

" Путин не желае да заяви неприятните вести и да поеме отговорността за това оттегляне ", декларира пред " Гардиън " някогашен почитан чиновник в региона на защитата, поискал анонимност. " Той не желае да бъде свързван с неуспех. Така работи от години ", добавя източникът, като напомня, че съветският президент подцени и военното оттегляне от североизточния украински район Харков, като прекара този ден в откриването на гигантско виенско колело.

Експертите, които наблюдават от близко Путин, считат, че с решението си да изостави Херсон той припомня за готовността си да прави тактически отстъпки, когато е притиснат до стената. " Грешно е да се твърди, че Путин в никакъв случай не отстъпва и не се отдръпва. Той още веднъж демонстрира, че може да бъде прагматичен ", сподели Татяна Становая, политически специалист в аналитичната компания " Ер политик ". " Явно това решение е било доста прочувствено за него, само че той го взе. Той може да бъде разумен ", добавя Становая.

В днешния си брой английският в. " Дейли телеграф " също се стопира на тематиката за вероятностите пред възобновяването на мирните договаряния сред Москва и Киев. Според информация, публикувана предходната седмица в американски медии, представители на държавното управление на Байдън са споделили на украинския президент да преразгледа отхвърли си да беседва с Русия.

Новият подтик на дипломацията бе даден в навечерието на срещата на върха на Г-20, на която се планува съветската делегация да бъде управлявана от външния министър Сергей Лавров, само че е допустимо и Путин да се включи посредством видеовръзка, отбелязва изданието.

В снощното си постоянно послание към нацията Зеленски сподели, че Украйна би трябвало да " измине целия път – както на бойното поле, по този начин и на дипломацията ", с цел да освободи останалата си територия, попаднала под съветски надзор. Този път украинският президент не загатна нищо, обвързвано с досегашния си отвод да беседва с Путин, само че настоя Русия да възвърне териториалната целокупност на Украйна, да изплати репарации и да допусне правосъдното гонене на военнопрестъпниците.

Източници от украинското държавно управление показват, че Киев е отворен за договаряния, само че че Зеленски не е трансформирал възгледа си, че опитите за договаряния с Путин са безполезни.

" Ако прегледате последните речи на Путин, ще видите, че той напълно не е трансформирал стратегическите си цели. Що за компромис може да се реализира? ", пита се Андрий Загороднюк, някогашен украински министър на защитата, представен от " Дейли телеграф ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР