В повечето общини и големи градове има наличен фонд от

...
В повечето общини и големи градове има наличен фонд от
Коментари Харесай

Общинските жилища

В множеството общини и огромни градове има разполагаем фонд от общински жилища. В края на 1989 година София разполага с към 100 хиляди такива жилища. Тридесетина години по-късно те към този момент са под 10 хиляди. През целия този интервал нови общински жилища на практика не се строят, а наличните са неприятно поддържани, разпродавани, подарявани, ограбвани.
Жилищната политика е значима за всяка партия и зависи от концепциите, които застъпва. При ГЕРБ да се приказва за жилищна политика ще е прекомерно претенциозно. В София те даже похарчиха десетки хиляди частна компания да предложи жилищна политика. Фирмата си свърши работата, натрупвайки забавни обстоятелства, непознати практики и емпиричен материал...
В резултат наличният жилищен фонд не се употребява дейно за решение на обществени проблеми, за облекчаване на млади фамилии, самотни майки или привличане на значими специалисти, хора с нужни за града и общината специалности. Злоупотребите с общински жилища не са намалели. През 2014 година съветникът от Българска социалистическа партия Николай Белалов пита госпожа Фандъкова какви жители, с изключение на картотекираните като нуждаещи се, могат и употребяват общински жилища и при какви условия, в това число и за госпожа Мария Габриел? Г-жа Фандъкова тогава излъга, че всички жилища в София са оповестени по региони и се раздават по строги процедури, като отхвърля госпожа Габриел да употребява общинско жилище. По-късно се потвърждава, че госпожа Фандъкова е излъгала и на Мария Габриел е предоставено жилище от фонда на " Софийски парцели " ЕАД (управляващо 28 атрактивни апартамента) на преференциални цени, в което тя " стокира " свои движимости. Тогавашната евродепутатка е освободена от грижата да се охарчва, наемайки жилище на свободния пазар и лишила такова от чакащите общински жилища млади фамилии, самотни майки и други Гарантирано от ГЕРБ!
Осем години по-късно Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия, открива, че порочната скица, макар разкритията, продължава да работи. Жилищата към момента не са предоставени на регионите и на Следствен отдел към окръжна прокуратура, а са във компания " Софийски парцели ", която е отдала стопанисването на активността на " Заводпроект " ЕООД и " Лабело " ЕООД - дъщерни сдружения на " Софийски парцели " ЕАД. Тяхната активност е непрозрачна, неефективна и губеща за Столичната община!
Очевидно е, че жилищата са за доближени до общинското управление, от което елементарните жители са двойно ощетени. Тази скица е обичайната в Столичната община, в която всяка активност храни ред кухи структури, Неправителствени организации, общински компании.
Продажбата на стотици жилища от фондовете на общината на обитаващите ги обществено слаби също е порочна процедура, стимулираща корупция и измами. За да получиш общинско жилище, би трябвало да си финансово усложнен, само че след няколко години някои от " финансово затруднените " внезапно подават документи за закупуване на жилището?! Меко казано, това допуска корист при отчитане финансовото положение на наемателя, а евентуално и корупция.
Поради липса на целенасочена политика, неведнъж намалелият общински жилищен фонд е разпръснат в стотици здания, мъчно се следи и стопанисва. Очевидно е, че столицата, а и другите общини, се нуждаят от обществен жилищен фонд. За задачата е нужна дълготрайна лява политика, а не конюнктурно търгуване и отдаване на свои хора за " стокиране ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР