В последния ден преди коледната си ваканция, депутатите обсъждат на

...
В последния ден преди коледната си ваканция, депутатите обсъждат на
Коментари Харесай

Депутатите гласуват отмяна на Закона за социалните услуги

В последния ден преди коледната си почивка, депутатите разискват на първо четене четири разнообразни законопроекта, в които е заложено отсрочване или анулация на Закона за обществените услуги. Предварителната настройка е да бъде подсилен планът на "Обединени патриоти ", в който се предлага отсрочване на действието на закона с половин година.

Очаква се Народното събрание да отсрочи с шест месеца измененията в Закона за обществените услуги. За тази договореност, реализирана сред политическите сили, заяви още в сряда съпредседателят на парламентарната група "Обединени патриоти " Искрен Веселинов.

Предложението за отлагането на действието на закона с шест месеца е рационален период, в което време ще могат да бъдат конкретизирани и изчистени някои от определенията и нормите в закона, се показва в претекстовете на плана на патриотите. В същото време би трябвало да се положат старания и да се организира задълбочена социална полемика, с цел да се отстраняват напреженията и страховете, които законът е породил в разнообразни публични групи, се стимулират още от "Обединени патриоти ".

Отлагането на закона с половин година се поддържа, както от общественото ведомство, по този начин и от опозицията в лицето на Българска социалистическа партия.

Другите три законопроекта, включени в дневния ред, са на "Воля ", на самостоятелни депутати от "Атака " и на самостоятелния народен представител Ангел Исаев. "Воля " предлага отсрочване действието на закона с 1 година, от "Атака " упорстват за цялостната му анулация, а планът на Исаев планува на всички места терминът "социални услуги " да бъде сменен със "социална поддръжка ".

От "Атака " приканиха обществения министър Деница Сачева да участва на разискванията на Закона за обществените услуги. Процедурата направи атакистът Павел Шопов във връзка със Закона за обществените услуги. "Да поканим огромната министърка Деница Сачева в залата. Тя с нищо не сподели, че този закон би трябвало да бъде или анулиран, или извънредно коренно и съществено изменен. Нека да поканим госпожа Сачева да пристигна и да застане тук и да дава отговор на въпроси, които ние ще й зададем ", добави още Шопов.

В отговор на процедурата на Павел Шопов на трибуната излезе зам.-председателят на Социална комисия и народен представител от ГЕРБ Светлана Ангелова. Тя разясни, че в 10.00 ч. министър Сачева е поканила протестиращите организации и за това не е в пленарна зала. "Тук е Зорница Русинова, дружно с двама шефове на дирекции " съобщи още Светлана Ангелова.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева уточни, че ще осведоми Сачева, когато завърши с диалозите да пристигна в залата.

В последния парламентарен надзор за годината на въпроси на депутати ще дават отговор и районният министър Петя Аврамова, екоминистърът Нено Димов, министърът на правораздаването Данаил Кирилов и енергийният министър Теменужка Петкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР