В последните седмици на президентството си (изтичащо на 20 януари

...
В последните седмици на президентството си (изтичащо на 20 януари
Коментари Харесай

Тръмп смятал да удари Иран в края на мандата си

В последните седмици на президентството си (изтичащо на 20 януари 2021 г.) Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския е обсъждал разновидности за боен удар против Иран, с цел да спре неговата набираща сили нуклеарна стратегия, оповестява американският ежедневник "Ню Йорк таймс " в новия си брой.

Ключови лица в неговата администрация обаче са съумели да го разубедят, като го предизвестили, че една такава офанзива може да ескалира в по-широк интернационален спор.

"Тръмп e събрал екипа си в Овалния кабинет в Белия дом в четвъртък и попитал дали може да нанесе удар против основния ирански нуклеарен комплекс в Натанз. Това станало ден откакто Инспекторите от Международната организация за атомна сила (МААЕ) са докладвали за доста нарастване на иранските ресурси от нуклеарен материал ", това са съобщили настоящи и някогашни чиновници от администрацията, представени от вестника.

Редица от основните хора в президентския екип - в това число вицепрезидентът, държавният секретар Майк Помпейо, изпълняващият длъжността министър на защитата Кристофър Милър и ръководителят на комитета на началник-щабовете ген. Марк Мили - са показали, че всякакво нахлуване против Иран - ракетно или хакерска атака, може да има прекомерно рискови последствия и да се разрасне до по-голям боен спор.

Тръмп обаче може би продължава да търси способи за удар по ирански обекти или съдружници, в това число е против проирански милиции в прилежащ Ирак, съобщили същите източници. В сряда вечерта, часове преди срещата в Овалния кабинет, по-малка група съветници по националната сигурност се събрала, с цел да разисква по какъв начин да се постъпи с Иран. От Белия дом няма коментар по въпроса.

Според "Ню Йорк таймс " един удар против Иран може да се посрещне зле от електората, подкрепящ Тръмп, и може да токсини връзките с Иран по този начин, че да направи доста по-трудно за новоизбрания президент Джо Байдън да съживи нуклеарното съглашение с Иран, както самият той даде обещание.

"След като Тръмп уволни министъра на защитата Марк Еспър и други основни фигури в Пентагона предходната седмица, чиновници от министерството и от сферата на сигурността показват опасения, че президентът може да стартира интервенции - открити или секретни, против Иран и други съперници в края на своя мандат ", отбелязва вестникът.

Британският "Гардиън " оповестява от Вашингтон за друго желание на Тръмп в края на мандата му, което да сложи новата администрация на Байдън пред приключен факт. Президентът възнамерявал да редуцира американското военно наличие в Афганистан и Ирак. Силите в Афганистан трябвало да бъдат съкратени съвсем на половина - от 4500 на 2500, а в Ирак - от 3000 на 2500.

Това излиза наяве единствено седмица след подхванатата от Тръмп чистка в Пентагона, където той размени министъра на защитата и редица високопоставени чиновници със свои лоялисти, показва лондонският вестник. Цитират се критици на желанията на Тръмп, съгласно които едно форсирано евакуиране може още повече да дестабилизира нежното спокойно съглашение с талибаните, да ги накара да решат, че могат да вземат властта в Афганистан, и да деморализира афганистанското държавно управление.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, считан за един от поддръжниците на Тръмп, също предизвестил, че едно преждевременно евакуиране ще навреди на нашите съдружници и ще зарадва нашите зложелатели.

Бившият боен министър Марк Еспър беше ненадейно уволнен, отбелязва "Гардиън ", откакто се възпротиви на проектите за ускорено евакуиране, като уточни, че изискванията за евакуиране на войските още не са изпълнени от талибаните.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР