В последните седмици милиони хора по света бяха принудени да

...
В последните седмици милиони хора по света бяха принудени да
Коментари Харесай

Zoom, платформата за видеоразговори и защо противниците й стават все повече

В последните седмици милиони хора по света бяха принудени да работят от у дома. А това докара и до увеличение на онлайн връзката с сътрудници, шефове и сътрудници.

И платформата за видеоразговори Zoom незабелязано стартира да догонва Фейсбук, Twiiter и Instagram по известност и консуматори - над 200 милиона участници в диалози единствено през месец март.

Това провокира съществено увеличение на цената на акциите на компанията, само че и до съществени рецензии и даже забрани за прилагане на приложението.

Първо се оказа, че версията на Zoom за iOS изпраща информация към сървърите на Fаcebook без разрешението на потребителите. Пробивите в настолната версия пък разрешават да станем част от конферентен диалог на хора, които не познаваме, и даже да получим достъп до камерата и микрофона им.

Илон Мъск побърза да забрани на чиновниците в своите компании да употребяват платформата за връзка между тях за да предотврати допустимо приключване на данни. Същото направиха и шефовете на Siemens, както и тези на Гугъл и NASA.

Американският сенат също се отхвърли от диалозите по този канал, а някои държавни управления желаят и цялостна възбрана на използването му на територията на страната - като Тайван.

Основният проблем на Zoom е, че е прекомерно наличен за хакерите. Това нямаше да е толкоз огромен международен проблем, в случай че платформата не бе придобила такава известност. Но в този момент е, тъй като данните (пароли, мейли и URL адреси) на над 500 хиляди консуматори се оказаха налични в Dark Web.

Хакерите продават регистрациите на символичната сума от едно пени, което потвърждава, че тяхната цел не е облага, а сриване на репутацията на Zoom. И всеки, които си купи тези данни, може да влезе в непознат профил, да взе участие в непознати диалози и да научава неща, които не са негова работа, написа Daily Mail.

От компанията обясниха, че този теч на данни няма да засегне потреблението на платформата от огромните корпоративни консуматори. Взети са и нужните ограничения, с цел да се откри кой и по какъв начин е пробил базата данни.

Въпреки това, стават от ден на ден случаите на така наречен Zoombombing, в които хакери се включват в нечий конферентен диалог и пускат порнографско или расистко наличие, до момента в който се организира учебен курс да вземем за пример.

Затова компютърните експерти предлагат да употребяваме други възможности като FaceTime, Гугъл Duo, Microsoft Teams, Jitsi. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР