В последните няколко седмици висши кубински служители предоставиха все по-ужасяваща

...
В последните няколко седмици висши кубински служители предоставиха все по-ужасяваща
Коментари Харесай

Куба: Задълбочаваща се икономическа криза, недостиг на храна и гориво

В последните няколко седмици висши кубински чиновници предоставиха все по-ужасяваща фотография на задълбочаващата се икономическа рецесия в поредност от телевизионни изяви в най-гледаното време, разкривайки степента на спада в невиждани детайлности.

Министър след министър оповестяват неприятните вести, до момента в който ръководената от комунистите страна, подвластна от вноса, претърпява четвърта година на рецесия, притежавайки минимално количество валута, до момента в който производството внезапно пада, написа.
 Захарната промишленост на Куба, която се трансформира в пепел
Захарната промишленост на Куба, която се трансформира в пепел

" Без захар няма страна “, гласи остарялата кубинска сентенция

Производството на храни, доставките на фармацевтични артикули и превозът са намалели с минимум 50% от 2018 г.насам, споделиха висши чиновници. И не престават да спадат тази година значително заради хроничния дефицит на гориво и спирания на електрозахранването.

Куба внася по-голямата част от храните и горивата, които употребява, само че приходите спаднаха след пандемията, възпрепятствани от строгите наказания на Съединени американски щати и пропадащия туризъм, който в миналото беше опора на стопанската система на карибския остров.

" Министрите предоставиха нова информация, разкриваща какъв брой сериозна е рецесията и че икономическия напредък тази година е доста подозрителен ", сподели кубинският икономист Омар Еверлини.

Производството на свинско месо, ориз и фасул - всички съществени артикули на кубинската софра, е намаляло с повече от 80% тази година по отношение на равнищата отпреди рецесията, а яйцата - с 50%, сподели министърът на земеделието Идал Хесус Перес.

" Успяхме да набавим единствено 40% от нужните горива, 4% от торовете и 20% от фуражите ", изясни министърът, представен от Ройтерс.

В лечебните заведения има дефицит на съществени консумативи като конци, памук и марля, направени са 30% по-малко хирургични процедури спрямо 2019 година, съгласно данни, споделени от държавната телевизия по време на презентация на първия заместник-министър на опазването на здравето Таня Маргарита Круз. Близо 68% от главните фармацевтични артикули не са налични или са в дефицит.

Общественият превоз, който е жизненоважен в страна, в която малко на брой имат транспортни средства, също е усложнен от дефицит на гориво и компликации при набирането на аварийни елементи.
 Куба отваря стопанската система си за частния бранш
Куба отваря стопанската система си за частния бранш

Досега едвам 127 действия бяха разрешени

Ако преди разпадането на някогашния покровител на Куба - Съветския съюз, " в Хавана имаше 2500 рейса... през днешния ден те са единствено 300 спрямо 600 преди четири години ", сподели министърът на превоза Едуардо Родригес Давила.

Министрите разкриха, че вътрешният товарен трафик продължава да понижава и е на половина от това, което беше през 2019 година Индустрията работи с 35% от потенциала.

Правителството на Куба призна, че ръководената от страната стопанска система се нуждае от промяна.
 Венецуела праща нефт на Куба със супертанкер от черния лист на Съединени американски щати
Венецуела праща нефт на Куба със супертанкер от черния лист на Съединени американски щати

Товарът ще доближи 1,53 милиона барела, съгласно вътрешни документи за доставка

Местните управляващи, подложени на все по-голям напън с повишаването на проблемите и напрежението, стартираха стратегии за ограничение на глада, създаване на домове и възстановяване на транспортния поток, само че остават затруднени от неналичието на средства, споделиха представителите на кубинските управляващи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР