В последните години възрастта, при която се отключва диабет пада

...
В последните години възрастта, при която се отключва диабет пада
Коментари Харесай

Елисавета Котова: Имаме добри медикаменти, инсулин, специалисти, но лошо управление и труден достъп до тях


В последните години възрастта, при която се отключва диабет пада ужасно. Това съобщи в изявление за БГНЕС Елисавета Котова, ръководител на Националната асоциация на децата и младежите с диабет (НАДМХД).

Около 2000 деца до 18 години в България страдат от диабет. Повече от половин милион са страдащите от заболяването у нас, като 40 на 100 от тях не знаят за това.

„ Най-тревожното и страшното е, че възрастовата граница пада много. В последните една-две години се следи, че възрастта, при която се отключва диабетът към този момент е най-ранна. Най-малкото записано дете с диабет е на 8 месеца ”, изясни Котова.

Тя уточни, че тази година асоциацията съзнателно е оставила нещата към проблемите на хората с диабет в застой. „ Виждаме непрекъснатата смяна с разнообразни министри. Съвсем скоро ще си сложим доста съществено настояванията, тъй като продължава да има разнообразни критерии, които лимитират лекуването на пациентите с диабет в България ”, съобщи ръководителят на НАДМХД.

Тя посочи, че не засяга качеството на лекуване, инсулин, лекарства и експерти. „ Има ги, само че методът на достъп до тях е извънредно стеснен и от там идват проблемите. Когато децата навършат 18 години автоматизирано минават в групата на възрастните, което значи, че нямат право към този момент на 1100 тест ленти годишно, а на 450 гратис. Младите хора би трябвало да демонстрират неприятни резултати, с цел да получават добър инсулин, който е подобаващ за лекуването им ”, акцентира Елисавета Котова.

В Европа, уточни тя, няма страна, в която да има ограничаване на броя тест ленти, нито закрепена дата, на която да си вземеш инсулина. „ Нямаме неприятен инсулин, нямаме неприятни лекарства и консумативи, имаме неприятно ръководство на всичко това и достъп до тях. Те са жизненоважни и тази спестовност и това икономисване от тези консумативи и инсулин водят да затруднения. Когато дойдат затрудненията страната от къде ще откри пари, с цел да помогне на хората, стигнали до това затруднение и за какво би трябвало да се стига до него, в случай че има положителни лекарства, а ти си стеснен, тъй като има някакви критерии без пояснение ”, разяснява ръководителят на НАДМХД.

От друга страна тя сподели, че съпоставяне с преди 13 години, в този момент има малко повече информация в учебните заведения и детските градини, ориентирана към това по какъв начин да реагират учителите при положение на диабетна рецесия. „ Няколкократно вършим срещи и образования. Учителите в учебните заведения и детските градини са готови по какъв начин да се държат при положение на рецесия ”, добави Котова.

Не на последно място тя е безапелационна, че хората би трябвало да бъдат осведомени, по тази причина се вършат и акции, с цел да може повече хора да схващат за проблемите.

„ Ако недай си Боже в техния дом пристигна този нежелателен посетител да знаят по какъв начин да реагират и какво би трябвало да създадат. Хората над 35-40 години да стартират да мерят кръвната си захар най-малко един път годишно, в случай че не по-често. Там, където в фамилиите е имало и има хора с диабет, би трябвало да обръщат повече внимание на себе си, и да вършат по-често проучвания, с цел да са спокойни, и да заловен казуса на време ”, посъветва Елисавета Котова.

Нейният зов към всички е да обръщаме повече внимание на себе си, да внимаваме с какво се храним и да балансираме метода си на живот. Освен това да отделяме най-малко по 30 до 40 минути на ден за разходка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР