В последните години се наблюдава тенденция за възраждане на българското

...
В последните години се наблюдава тенденция за възраждане на българското
Коментари Харесай

Какви са рисковете при покупка на стара селска къща

В последните години се следи наклонност за възобновление на българското село.  Много младежи, а и освен млади, вземат решение да избягат от шума и напрежението в огромния град като си закупят парцел на село. Тази наклонност се ускори още повече по време и след пандемията. В обществените мрежи към този момент даже има и групи за фамилии с деца, които са напуснали града и са отишли да живеят на село.

Дали засиленият интерес към селските парцели е довел до нарастване на цените?

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските парцели се покачват, само че с  по-бавни темпове  в съпоставяне с градските.

" Разликата в цените сред остарялото и новото строителство при селските парцели е осезаема.  Както можеш да си купиш съвсем годна за обитаване остаряла къща в обещано обитаемо място за  30-40 хиляди евро , по този начин в същото село цената на нова къща е например  200 хиляди евро ", разяснява пред БНР Хвърчилкова и добави, че това изяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

" Хората  избират да си купят остаряла къща, която да реконструират.  Много постоянно се употребяват разрешителните на остарялата къща с цел да се извърши реорганизация и усъвършенствания. По-бързо се вземат позволения за реконструкции, настрояване и продължение ", изясни специалиста.

 istock istock
Дали обаче закупуването на остаряла къща е рискова инвестиция?

Юлия Хвърчилкова показа, че най-големият риск е с  документите на парцела.

" Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на обитаемото място и дали не се планува някакъв път да минава през парцела. Хората би трябвало да гледат още за връзките като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват градивни недостатъци, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората още веднъж пускат обекта на пазара за да се освободят от него ", сподели Хвърчилкова.

В последните години,  българите изпреварват чужденците във връзка с интереса към селските парцели , а съществени купувачи съгласно Хвърчилкова, са младежите. Те обаче търсят главно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 километра от града. Така, от една страна се любуват на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават покрай удобствата на огромния град.

" Ние сме капризно общество и обичаме всичко да ни е на една ръка разстояние, бързо и елементарно ", изясни Юлия Хвърчилкова.

От селата във Варненско,  максимален интерес има към парцелите в Аврен, Долище и Звездица , сподели още брокера.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР