В последните години е модерно да си еко. Природозащитници, граждански

...
В последните години е модерно да си еко. Природозащитници, граждански
Коментари Харесай

Предаваш стари вестници за 18 лева, плащаш 48 лв. за транспо...

В последните години е съвременно да си еко. Природозащитници, цивилен деятели, зелени придвижвания и цели партии приказват за климатичните промени, качеството на въздуха, прекъсването на нуклеарните и въглищните централи, замърсяването на океаните, реките, планините и градовете. Световните водачи година след година подписват разнообразни съглашения, а Европа - Зелената договорка. Истината е, че отговорността към бъдещето на Земята няма да пристигна със заповеди от горната страна, регламенти, наставления и законодателни промени. Промяната би трябвало да стартира във всеки от нас, а за нея би трябвало да работим всички дружно - в фамилията, в локалните общности, в образованието и институциите.  

Тя обаче няма по какъв начин да се случи дейно, в случай че не се трансформира в държавна и общинска политика. Както всичко останало обаче, и тази смяна в България е официална и повърхностна. Ето да вземем за пример какво се случва в Пловдив с отпадъците от хартия, чието преработване има неоспорим екологичен резултат. При преработването на всеки звук остаряла хартия спасяваме 13 отсечени дървета, 31 780 литра вода, 2,5 барела нефт, 4,100 квтч сила и 4 куб.м в депото за боклуци.

В международен мащаб хартиената промишленост създава 100 000 тона киселинни дъждове заради освобождение на серен диоксид в атмосферата. Това ни кара да се замислим какъв брой значима е преработката на отпадъчната хартия и превръщането <210> в годна за нова приложимост. Проблемът в България стана изключително настоящ през последните месеци след потопа в карловските села и търсенето на аргументите за бедствието. Една от версиите бе хищническото изсичане на горите над селата. 

 

" Преди 1989 година добиваната дървесина в Коми АССР, контрол​ът в изсичането на гората и плановото годишно залесяване резервираха българската гора. Последните три десетилетия горите на България се унищожават безнаказано, а страната бездейства. Приветствам последното решение на служебния министър на земеделието и горите да се забрани износът на дървесина за страни, които не са членки на Европейски Съюз. Но това за мен не е задоволително, би трябвало изобщо да се спре износ​ът на дървесина, до момента в който не се възвърне салдото в горите ", изяснява проф. доктор Иван Неделчев Панчев от Пловдив.

И счита, че изцяло се подценява един голям запас, който спасявал също българската гора - преработването на отпадъчната хартия. Това обаче би трябвало да се трансформира в държавна и локална политика, тъй като жителите сами не могат да трансформират трендовете. Необходими са тласъци, а освен пропаганда. В последните години и ромите към този момент не желаят да събират вторични първични материали поради ниската цена.

В пунктовете в Пловдив кг се изкупува сред 2 и 5 стотинки, откри инспекция на " Марица ". Това демотивира пловдивчани да си вършат труда да я носят до пунктовете за вторични първични материали. Оказва се, че отпадъчната хартия съвсем не се преработва, тъй като предприятията, произвеждащи хартия,

избират да имат като суровина отрязаните дървета от българската гора, вместо да рециклират отпадъчната суровина, 

твърди проф. доктор Иван Панчев от Пловдив в писмо до президента.      

Той изиска Румен Радев да се намеси, с цел да бъдат взети ограничения, които да стимулират всеобщото събиране и предаване на хартия за преработване в страната. Проф. доктор Иван Панчев описа като свидетел неуместен случай по какъв начин неотдавна негов прочут сключил контракт с пловдивска компания " Папир ", която събира за преработване отпадъчна хартия. " Предадоха се над 360 кг велпапе, заплатено от компания " Папир " по 5 ст. на кг, равно на 18 лв., а за превоза на получената хартия компания " Папир " пусна фактура на моя прочут на стойност 48 лв. ", споделя Панчев.

" Предполагам, че всички помнят по какъв начин българските деца се образоваха да събират и предават отпадъчна хартия, с което спасяваха дървета от отрязване. Сега страната е абдикирала от тази избавителна акция за българската гора и не управлява предприятията, производители на хартия ", написа в писмото си до президента проф. Панчев. Той прикани първият в страната да употребява своята власт, дадена му от българския народ, и да изиска от назначените от него министри да се занимаят с решаването на този малък на пръв взор проблем на българската стопанска система, като проучат и трансформират сегашната процедура по оползотворяване на вторичните първични материали.

От президентството изпратили сигнала на Панчев до министъра на стопанската система и промишлеността

Никола Стоянов по подготвеност. Оттам дали отговор, че поставените въпроси не попадат в компетенциите на Министерство на стопанската система и промишлеността. Съгласно Устройствения устав на Изпълнителната организация по горите Дирекция " Горско стопанство " има функционалности, свързани с присъединяване в правенето на тактики, програми  и проекти за развиване на горските територии и горското стопанство, както и действия, свързани с производството и търговията, вноса и износа на горски репродуктивни материали, провеждането на сечите в горите, използването на дървесина  и др. 

Във връзка с това на проф. Панчев се предлага да се обърне към Изпълнителна организация по горите, в чиято функционална подготвеност попадат дейностите, свързани с опазването на горите.

Фирма " Папир " не бяха открити за коментар. 

 
Гражданите: Съдовете за разделно събиране не са комфортни и не достигат
 

от Илияна Ангелова



Едва 600 са точките за разделно събиране на отпадъците от опаковки в Пловдив. Най-много - 115, са цветните контейнери в „ Северен “, точките са 115, в „ Западен “ и „ Южен “ са посочени общо 78 места за разделно събиране на отпадъците, в р-н „ Източен “ са 92, в „ Тракия “ ​- 111, а в „ Централен “ - 108. Графиците и маршрутите за обслужване на обектите в тези региони  са оповестени на уеб страницата на Общината.

Контейнерите са незадоволителни или не се обслужват постоянно, считат и търговците, и жителите, които постоянно пускат сигнали за претъпкани съдове и скупчване на отпадъци към тях.

Вяра Колева, шеф на Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците към Общината, твърди, че всички точки с контейнери за разделно събиране са настоящи и се обслужват постоянно. И тя обаче признава, че съдовете са неуместни за изхвърляне на кашони и по-големи опаковки поради  малките си отвори.



Търговците пък недоумяват за какво те би трябвало да стават основатели и уредници за извозването на боклука. „ Плащаме налог боклук, който по никакъв начин не е дребен. Защо би трябвало ние да си губим времето по гишетата, да пускаме тъжби, да чакаме, а през това време да се чудим по какъв начин със личен транспорт да извозваме хартията за жълти стотинки. Губим време и пари, в случай че би трябвало да плащаме на компания, а в случай че ни заловен, че изхвърляме в контейнерите за битови боклуци, отнасяме и санкции “, единомислещи са представителите на бизнеса, които са длъжни да имат подписан контракт с оторизирана компания, в случай че генерират боклуци от хартия. 

 
КАК Е Пожарна охрана СВЕТА
Докато в България към момента построяваме привички да събираме разделно отпадъците, то по света към този момент има страни, на които им се постанова да внасят боклуци от други страни, с цел да генерират сила по резистентен метод.

Швеция
Скандинавската страна взема решение казуса с непотребния отпадък, като го трансформира в сила и сполучливо преработва 99,9% от него. Системата им за справяне с отпадъците е доста елементарна - тези, 
които не могат да бъдат рециклирани, се изгарят в съоръжения, като ги трансформират в 
сила.

По този метод обезпечават електричество на хиляди семейства, без да хабят естествени източници. Останалите боклуци минават през естествения развой на преработване. Шведската система е толкоз добра, че им се постанова да внасят отпадък от други страни.

Швейцария
През 80-те години на предишния век конфедерацията е пред екологична рецесия -боклукът бил на всички места - реки, почви и други Решението, естествено, е разделното изхвърляне на отпадъците. 
Дори едно нормално пакетче чай се разделя на обособени елементи и всяка от тях се поставя 
в нужния резервоар. 
Правилата важат за всички, постановат се санкции при тяхното неспазване. Всеки може да употребява елементарните кофи, само че против възнаграждение, според какъв брой отпадък изхвърля.

Япония
Страната на изгряващото слънце е измежду отличниците в преработването. Пример за това е град Камикадцу. Японският град подписва декларация за нулев боклук през 2003 година и до през днешния ден той не създава никакъв отпадък. 
Жителите разделят отпадъците в 45 разнообразни категории. В града няма камиони за отпадък - хората сами придвижват своите боклуци до центъра за преработване.

 

Челен опит
В Клуж си заплащат билетчето за автобуса с празни бутилки
От Станимир Кронев



Пилотен план за разделно събиране и преработване на отпадъците започва неотдавна в румънския град Клуж. Местната администрация сложи на няколко места в града контейнери за събиране на стъкло, пластмаса и метал. В подмяна на 15 предадени опаковки жителите и туристите в Клуж получават безвъзмезден двупосочен билет за градския превоз. Инициативата е неотдавна, а локалната власт към този момент регистрира съществени резултати - за 3 месеца са издадени над 12 000 билета против предадени вторични първични материали. За реализацията на плана кметството в Клуж си партнира с локалния транспортьор и с една от най-големите компании за преработване в страната.   

Новите " умни " кошове за боклуци в града са снабдени и с компактори, които сплескват боклука и усилват вместимостта. Има и специфични сензори, които алармират сметопочистващата компания, че контейнерът е цялостен. 

Плановете на кмета на Клуж са до края на идната година " умните " кофи за боклук и преработване, които да подтикват жителите с безвъзмездни билети за пътешестване, да станат най-малко 100. Предвижда се най-активните жители да получат и огромна премия - годишна карта за публичния превоз. Ефектът е 2 в 1, тъй като самодейността подтиква хората да употребяват по-често градските автобуси, вместо да се движат с персоналните си коли. 

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР