В последните години броят на дните с превишение на нормата

...
В последните години броят на дните с превишение на нормата
Коментари Харесай

Скъпият ток ще влоши драстично качеството на въздуха

В последните години броят на дните с превишение на нормата за фини прахови частици понижава. Солените цени за електричество и газ обаче отново надуха старите печки.

Въздухът в Пловдив се почиства през последните три години, сочат данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Тенденцията е трайна и демонстрира понижаване на броя на превишенията за средноденонощната норма за запазване на човешкото здраве, която е 50 µg/m3, и съблюдаване на средногодишната норма (40 µg/m3).

Пловдивчани към този момент дишат по-спокойно, само че и това ще е до време, считат специалисти. Очакванията за София тази година са, че качеството на въздуха ще се утежни фрапантно за първи път от 10 години насам. По силата на логиката това ще се случи и в Пловдив. Солените цени за ток и електричество още веднъж надуха старите печки и резултатът към този момент е налице - 2 компании за въглища в града ще бъдат санкционирани поради разпространяване на некачествено гориво.

Все още не е решен и казусът с записаните превишения на средноденонощната норма за запазване на човешкото здраве по индикатор фини прахови частици под 10 микрона - ФПЧ10.

Затова Регионална инспекция за опазване на околната среда изпрати наставления до кмета на Пловдив Здравко Димитров да ускори ограниченията за въздуха. Причината е почналият отоплителен сезон, от една страна, и направеният разбор, който демонстрира влошено качество на атмосферния въздух на база записаните средноденонощни превишения по индикатор „ фини прахови частици “ (ФПЧ10), от друга.

Влошаването на качеството на въздуха е закономерно с понижаването на температурите в града и засиленото потребление на отопление. Ясно изразена е сезонната взаимозависимост на измерените стойности на ФПЧ10 - внезапно понижаване на стойностите, регистрирани напролет и повишение през есента и зимата. Съществено въздействие оказват и характерните метеорологични условия в региона - температурни инверсии (в към 85% от дните), огромен % дни с безветрие (около 40% от дните в годината са със скорост напразно под 1,5 m/s) и мъгли, водещи до задържане и струпване на замърсителите. Точно по тази причина общинската администрация е належащо да усили напъните си тъкмо в този интервал на годината - месеците сред ноември и март, уверени са от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Какви ограничения би трябвало да предприеме Община Пловдив?

В осъществяване условията на Закона за атмосферния въздух Община Пловдив има утвърдена Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух за интервала 2018-2023 година и План за деяние към нея, в които са планувани редица механически, регулаторни, икономическо-фискални и информационно-образователни ограничения. Директорът на РИОСВ-Пловдив е изискал от Общината в действен порядък, два пъти месечно, тя да регистрира пред екоинспекцията тяхното използване и резултата от реализирането им.

Мерките, които Общината е належащо да приложи, би трябвало да са ефикасни и бързодействащи, с цел да редуцират и предотвратят в оптималната степен замърсяването на въздуха през към този момент почналия отоплителен сезон. Екоинспекцията предлага засилен надзор при осъществяването на строителни и ремонтни действия, поддръжка на чистотата на общинската инфраструктура и усъвършенстване на транспортната организация.

Кои са главните източници на замърсяване?

Превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 през зимни месеци са резултат главно от издадените в атмосферата замърсители от изгарянето на твърди горива (въглища и дърва) за битово отопление, транспортния поток и индустрията, както и от неподходящите метеорологични условия, които усилват въздействието на нарасналите излъчвания в атмосферата.



Какви индикатори на въздуха се наблюдават?

Концентрациите на ФПЧ10 в атмосферния въздух се записват непрекъснато в два мониторингови пункта. Единият е автоматизирана измервателна станция (АИС) „ Каменица” - градски фонов пункт, ситуиран в централната част с най-вече жилищно застрояване и междинна активност на автомобилния поток по бул. „ Източен “. Вторият е АИС „ Тракия “ - транспортноориентиран пункт, ситуиран на територията на регион „ Тракия “, на кръстовището на бул. „ Освобождение “ и ул. „ Съединение “. Той дава информация за замърсяването от автомобилния превоз в непосредствена непосредственост с пътното платно.

Свързани вести Запалиха печките! Пловдив отново диша замърсен въздух ТАБЛИЦА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР